UPDATE Peste 4.000 de români protesteazăla Munchen

Posted on nov. 16 2014 - 2:00pm by petre

„Peste 4.000 de oameni protesteazăla Consulatul României de la Munchen, întrucât sunt teribil de supărați și nemulțumiți de modul de organizare din partea Ministerului de Externe și Guvernului și cer demisia lui Ponta”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Rusu, membru al diasporei române din Germania.

El a spus cămulți dintre cei care așteaptăla coadăau venit de la distanțe de peste 300 de kilometri pentru a vota întrucât secția de votare de la Munchen este singura din întreaga Bavarie.

Mihai Rusu a venit la vot, împreunăcu mai mulți prieteni, încăde la deschiderea urnelor, iar pânăla ora transmiterii acestei știri el și cei din grupul său nu reușiserăsăvoteze.

Rusu estimeazăcăva mai trebui săaștepte alte douăore pentru a putea vota.

„Demisia, demisia Ponta!”, „Noi de aici nu plecăm pânănu votăm!”, strigăoamenii la coadă.

Pânăla ora locală13.00 (14.00, ora României), din cei 4.000 de oameni care stau la coadăreușiserăsăvoteze 1.355.

Mihai Rusu considerăcăsituația de la Munchen și de la alte secții din diaspora reprezintă”o gravăîncălcare a dreptului de vot„

Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX cădoi reprezentanți ai partidelor politice de la biroul secției de votare de la Consulatul de la Munchen nu s-au prezentat. La aceastăsecție au fost amplasate șapte cabine de vot și au fost trimise șapte ștampile.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a făcut, sâmbată, o vizităde lucru la Munchen, pentru evaluarea modului în care sunt aplicate măsurile vizând fluidizarea procesului de votare în turul al doilea, el având întrevederi cu ambasadorul României în Germania, Lazăre Comănescu, și cu consulii generali ai României de la Munchen și Bonn, precum și cu parlamentarul federal Bernd Fabritius, președinte al Uniunii Sașilor Transilvăneni din Germania.

Meleșcanu susținea căMAE „a luat toate măsurile care țin de competențele sale legale pentru asigurarea unor condiții bune pentru exercitarea dreptului de vot în străinătate de către cetățenii români la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale”.

 

Mii de români stau la coadă, duminicădimineață, în fața secțiilor de votare din mai multe orașe europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii venind cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor, pentru a fi siguri căvor vota.

UPDATE  Zeci de români așteaptăla coadăsăvoteze în capitala Danemarcei

Zeci de români așteaptăla coadăsăvoteze în capitala Danemarcei, Copenhaga, unde numărul cabinelor de vot a fost mărit de la două, câte au fost în primul tur, la opt, duminică.

La primele ore ale dimineții, spun românii de acolo, votul s-a desfășurat normal, însă, în jurul prânzului, numărul celor care au venit să-și exercite dreptul de a alege a crescut, fiecare dintre aceștia așteptând, în medie, o orăpentru a ajunge la urne.

Coadăeste și la cea de-a doua secție de votare din Danemarca, deschisăîn orașul Ikast. Cei prezenți acolo spun cădeși stau de aproximativ trei ore pentru a ajunge la urne, ei preconizeazăcăabia peste încăo orăvor putea în sfârșit săvoteze.

UPDATE Atmosferătensionatăla Paris, unde românii sunt nevoiți săaștepte câteva ore pentru a putea vota

Românii care stau câteva ore la coadăpentru a putea vota la cele douăsecții de la Paris scandeazămesaje antiguvernamentale și „Vrem săvotăm”, unii dintre votanți cerând prezența ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, printre ei.

cele douăsecții de votare de la Paris, numărul românilor care stau la coadăsăvoteze este estimat de RFI la 5.000 de persoane, primii venind săvoteze încăînainte de deschiderea urnelor.

Potrivit unor martori oculari, atmosfera este tensionată, oamenii strigând „Vrem săvotăm!”, „Jos Ponta!”, „Jos comuniștii!”, dar nu pânăîn prezent nu s-au înregistrat incidente.

Mai multe persoane sunt nemulțumite de faptul cănu s-au organizat secții în plus fațăde turul I și solicităprezența ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu.

Acesta se aflăla Ambasada din Paris, dar nu a ieșit pânăacum sădiscute cu oamenii.

Anterior, întrebat dacăva discuta cu oamenii, șeful diplomației a declarat: „O sămăîntâlnesc și cu oamenii. Dupăcum am văzut, e o coadămare. Vreau sămăîntâlnesc și cu oamenii, în special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntăoamenii”.

Un observator a precizat că, la ora actuală, voteazătrei persoane pe minut la o secție.

Totodată, acesta a subliniat că, potrivit estimărilor, în acest ritm vor vota doar cu 600 de persoane în plus fațăde turul I, când și-au putut exprimat votul 4.378 de români, la cele douăsecții din capitala franceză.

Cei care s-au prezentat în jurul orei 6.30 au reușit săvoteze în aproximativ o oră. ÃŽnsădupăora 7:00, numărul persoanelor de la coadăa crescut semnificativ, astfel căun grup de români veniți la ora 7:30 nu reușiserăsăvoteze pânăla ora 12:00 și estimau cămai au de așteptat mai bine de o oră.

UPDATE Ambasadorul Ioan Jinga stăla coadăla ICR Londra săvoteze

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, așteaptăalături de numeroși români săvoteze la ICR Londra, unde coada la secția de votare era de peste 1.000 de oameni încăde la ora locală8.00.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, așteaptăla coadăsăvoteze la secția de votare de la sediul ICR.

La 8:00, la o orăde la deschiderea scrutinului, se formase deja o coadăde peste 1.000 de oameni.

Potrivit unor martori oculari, procesul de vot merge „relativ repede”, timpul de așteptare fiind de aproximativ o oră.

Cozi s-au format de la primele ore ale dimineții și la celelalte douăsecții din capitala britanică, de la Ambasadăși Consulat.

Primii români au venit încădin timpul nopții și au așteptat deschiderea urnelor.

ÎnMarea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, trăiesc circa 144.000 de români, au fost înființate 11 secții de vot.

Înprimul tur al alegerilor prezidențiale, în 2 noiembrie, mii de persoane nu au putut vota la secțiile din Londra și au protestat ore bune dupăînchiderea urnelor.

Problemele cu votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean. ÃŽnlocuitorul lui, Teodor Meleșcanu, a făcut apel, vineri, ca românii din diaspora săvinăla vot duminicădevreme, el menționând cădacădeclarațiile pe propria răspundere sunt completate din timp și dacăcei șapte membri ai secției sunt prezenți, numărul celor care vor vota se va dubla.

UPDATE Peste 3.000 de oameni, la cozi la Consulatul din Torino. Oamenii se plâng căsunt ținuți „ca la Zoo„

Peste 3.000 de români așteaptăsăvoteze, la ora transmiterii acestei știri, în fața Consulatului României de la Torino, unii dintre aceștia reclamând că, dupăce se intrăîn grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porțile cu lanțuri, iar ei sunt ținuți „ca la grădina zoologică„.

Adrian Chifu, consilier local în Verbania, a declarat la Realitatea TV căîn prezent peste 3.000 de români stau la cozi în fața Consulatului de la Torino, așteptând săvoteze.

„Se intrăîn grupuri de câte 50 de persoane, apoi se închide poarta. Suntem ținuți ca la grădina zoologică, cu lanțurile puse la porți. Cerem Ministerului Afacerilor Externe săia măsuri„, a afirmat Chifu.

Primii români s-au așezat la coadăîn fața Consulatului de la Torino încăde la ora 6.00.

ÎnItalia trăiesc cei mai mulți români din dispora, respectiv aproximativ 993.000, potrivit datelor MAE, dar numărul lor a scăzut în ultimii ani. Înconsecință, Ministerul de Externe a decis ca la alegerile prezidențiale de anul acesta săreducă, fațăde 2009, numărul secțiilor de votare, de la 55 la 51.

Publicația La Stampa a scris, în 3 noiembrie, căscrutinul prezidențial din România a generat tensiuni la Consulatul român din Torino, unde au existat doar trei secții de votare pentru aproximativ 50.000 de persoane, iar oamenii au stat ore în șir la coadă.

UPDATE Sute de oameni așteaptăla Chișinău săvoteze; cozile s-au format încăde la ora 5.00

Câteva sute de persoane așteaptăla rând, duminicădimineață, la cele patru secții de votare din Chișinău, cozile formându-se încădin jurul orei 5.00, cu douăore înainte de începerea votului pentru alegerea președintelui României.

Sute de români s-au prezentat la cele patru secții de votare din Chișinău (douăla Consulat și câte una la Ambasadăși la ICR) încăde la ora 5.00 dimineața, cu douăore înainte de deschiderea urnelor, la ora locală7.00 (aceeași cu ora României).

Românii din Republica Moldova au la dispoziție 21 de secții de votare pentru a-și alege președintele.

Înprimul tur al alegerilor prezidențiale, zeci de români din Republica Moldova nu au putut săvoteze pânăla închiderea urnelor la secțiile din capitalăși la cea din Ialoveni, în apropiere de Chișinău.

La primul tur al alegerilor prezidențiale, în Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane.

UPDATE Mii de români la cozi în fața secțiilor de votare din Paris, Torino, München, Viena

La Paris, unde sunt amenajate douăsecții de votare, la deschiderea secțiilor sute de oameni erau deja la coadă.

Alexandru Urdaș, coordonator al Ligii Studenților din Franța, aflat la Paris, a spus căîn fața secțiilor de votare s-au format douăcozi, la una dintre acestea aflându-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealaltăpeste 1.000 de persoane.

„Cam 800 de oameni sunt la coada mai micăși peste o mie la cealaltă. 800 coada mai mica si peste o mie. Poliția e cu noi, e liniște, a început ploia. Toatălumea este foarte motivată„ a afirmat Urdaș la Realitatea TV.

El a spus căse intrăîn grupuri organizate și că„totul merge foarte repede„, însăcozile sunt mult mai mari fațăde primul tur al alegerilor.

Situația de la Paris nu este singulară, mii de români stând la cozi și în fața secțiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

Munchen

De asemenea, în Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locală, sute de români stăteau la coadăîn fața secției de votare, potrivit Digi24.

UPDATE Zeci de români din diaspora, la coadăîncăde sâmbătăsearăpentru a putea vota

Primul român din diaspora care a votat la alegerile de duminicăeste un clujean stabilit în Noua Zeelandă, unde singura secție de votare, aflatăla Auckland, s-a deschis sâmbătăla 20.00, ora României.

Pentru a fi siguri căvor ajunge la urne, zeci de români stabiliți în Europa de Vest s-au așezat la coadăîncăde sâmbătăseară.

La München, câțiva tineri s-au așezat la rând, în fața secției de votare, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor. Înfotografii postate pe Facebook, tinerii, care au venit la secția de votare cu un steag al României, au în mâini periuțe de dinți.

Și la secția de votare organizatăla ICR Londra, mai mulți români au ajuns încăde sâmbătăseara. Ei au adus pancarte cu mesaje precum „Nu văînghesuiți”, „Å¢in rând pentru democrație” și „Vrem săvotăm!”.

Tot în Anglia, zeci de români aflați la sute de kilometri de secțiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care săajungăla vot. Prețul unui loc în autocar a variat între 11 și 13 lire sterline, dus-întors.

La fel au făcut români stabiliți în Suedia, la Göteborg, care au închiriat un autobuz pentru a ajunge săvoteze la secția din capitala Danemarcei, Copenhaga.

Înstrăinătate sunt amenajate 294 de secții de votare la care românii pot vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Înprimul tur al alegerilor prezidențiale, românii din străinătate au ieșit la vot în număr record. Înmai multe capitale europene, cozile au fost uriașe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean. ÃŽnlocuitorul lui, Teodor Meleșcanu, a făcut apel, vineri, ca românii din diaspora săvinăla vot duminicădevreme, el menționând cădacădeclarațiile pe propria răspundere sunt completate din timp și dacăcei șapte membri ai secției sunt prezenți, numărul celor care vor vota se va dubla.

 

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author