Unul dintre simbolurile Timișoarei împlinește 60 de ani – Tu ai o poză acolo?

Posted on Iun 8 2017 - 12:45am by petre

E unul dintre cele mai celebre repere, atât pentru timișoreni cât și pentru vizitatorii orașului.

Loc de întâlnire, obiectiv de imortalizat fotografic, oază de răcoare pe vreme de caniculă, ”Fântâna cu pești” a intrat de mult în folclorul urban, figurând în toate descrierile turistice ale Timișoarei.

Sunt legendare în Timișoara întâlnirile false ”la pești”, care au transfomat în păcălici sute de persoane de-a lungul anilor.

Fantana cu pesti veche_01

Fantana cu Pesti asa cum a fost pana la Revolutie

Fantana cu pesti 3_01 Fantana cu Pesti Timisoara_01 Fantana Pesti 2_01

Anul acesta, ”Fântâna cu pești” împlinește respectabila vârstă de 6o de ani de la inaugurare, forma inițiala a fântânii fiind steaua cu cinci colțuri, un simbol al epocii în care a fost amenajată.

De la construirea sa în 1957, fântâna din centrul Timișoarei a suferit o reamenajare după Revoluția din 1989, când forma de stea a fost înlocuită cu una circulară, iar cei cinci pești, care străjuiau cele cinci colțuri ale stelei, au fost mutați pe un cerc interior al fântănii, păstrănd însă rolul de a ascunde conductele de unde pornesc jeturi de apă.

În urmă cu câțiva ani, fântâna a fost din nou reabilitată, fiind înlocuite instalațiile de apă și fiind montat un sistem de iluminare cu alternare de culori.Fantana cu pesti_01

Printre momentele istorice consumate la fântână se numără un videoclip al formației Phoenix (cu piesa ”Și totuși sunt ca voi”) cu Moni Bordeianu ca solist vocal, filmat în 1969, dar și adunările fanilor Politehnicii Timișoara sau ai naționalei României după victorii mari ale echipelor de fotbal.

Comments

comments

About the Author