Ungurii au înregistrat pogăcelele cu jumări ca specialitate tradițională! În timp ce Ungaria are deja 15 produse înregistrate, România are doar UNU!

Posted on Noi 19 2013 - 12:37am by petre
Cele trei etichete de protectia UE a produselor

Cele trei etichete de protectia UE a produselor

Politicile de calitate la nivelul Uniunii Europene prevăd mai multe scheme de garantare (prin atribuirea de etichete speciale) a unor produse tradiționale pe care fiecare stat membru poate să le înregistreze pe trei componente majore: Denumire de Origine Protejată (PDO), Indicație Geografică Protejată (PGI) și Specialități Tradiționale Garantate (TSG).

861887_704866336197751_1431514049_n

În total, în Uniunea Europeană sunt înregistrate și beneficiază de una dintre etichete speciale de garantare peste 1200 de produse.

Cea mai recentă înregistrare aprobată, în urmă cu doar câteva zile, a fost cea a unui produs care ne este foarte familiar și anume pogăcele cu jumări (sau pogacele). Ah, nu vă gândiți că pogacele au fost înregistrate de România, ca noi nu am fost capabili să înregistrăm mai nimic până acum…

Comisia Europeană a înregistrat oficial pogacele cu jumări pe lista produselor tradiţionale speciale la cererea Ungariei. Conform descrierii, pogăcele cu jumări maghiare (Tepertős pogácsa) sunt rotunde, în formă de cilindrul și au în conținut jumere măcinate, respectiv untura de porc. Se pregătesc cu făină și cu drojdie, ca şi consistenţă pot fi stratificate sau compacte Se condimentează cu sare şi piper. Vă sună cunoscută rețeta?

Ungurii mai au înregistrat până acum următoarele 13 produse:

– Salamul de Seghedin şi salamul de iarnă de Seghedin
– Salamul de iarnă de iarnă de Budapesta
– Hreanul de Hajduság
– Ceapa de Macău
– Cârnaţii de Jula
– Cârnaţii de Bichiș-Ciaba
– Ardeiul de Seghedin şi boiaua de Seghedin
– Caisele de Gönc
– Carnea de vacă maghiară (aia cenușie cu coarne ciudate)
– Muşeţelul de Alföld
– Boiaua de Kalocsa
– Trandafirul de Szőreg
Mai iau în curs de curs de înregistrare Bulgărușii de Brânză proaspătă şi Ardeii de Szentes.

România are înregistrate şi depuse spre întregistrare următoarele produse: Magiunul de Topoloveni. Punct, adică ATÂT. Fără comentarii…

Despre sistemul european de etichetare

Sistemul protejează şi promovează denumirile comerciale ale produselor agricole şi alimentelor tradiţionale europene. Munca a mii de agricultori şi producători de alimente este valorizată, contribuindu-se astfel la conservarea şi dezvoltarea patrimoniului rural al UE. De asemenea, sistemul le garantează consumatorilor că pot avea încredere în produsele alimentare care poartă această etichetă.

Odată ce denumirea comercială a produsului agricol sau alimentar tradiţional este înregistrată sub una dintre cele trei mărci de calitate, UE se va asigura că aceeaşi denumire protejată nu va fi folosită de alţi producători.

De exemplu, numai un anumit tip de brânză de oaie fabricată în provincia Enna, Sicilia, are dreptul de a purta eticheta „Piacentinu Ennese”. Producătorii săi pot folosi, acum, logo-ul UE pentru denumiri de origine protejată.

De la crearea sa, în 1992, sistemul a înregistrat produse precum jambonul de Parma, brânza Roquefort şi plăcintele cu carne de porc Melton Mowbray, sub una din etichetele:

Denumire de origine protejată – pentru produsele agricole şi alimentare fabricate, prelucrate şi pregătite într-o anumită zonă geografică, după metode recunoscute;

Indicaţie geografică protejată – pentru produse agricole şi alimentare strâns legate de o zonă geografică. Cel puţin una din etapele de producţie, procesare sau preparare trebuie să aibă loc în zona geografică specificată;

Specialitate tradiţională garantată – evidenţiază caracterul tradiţional al produselor, care le este conferit fie de compoziţie, fie de metoda de fabricaţie.

Până în prezent, au fost înregistrate 505 produse sub sigla denumire de origine protejată (DOP), 465 sub sigla indicaţie geografică protejată (IGP) şi 30 ca specialităţi tradiţionale garantate (STG). Înregistrarea nu se face automat. Mai întâi, UE trebuie să analizeze cererea, care poate fi contestată de alţi producători.

Vinurile şi băuturile spirtoase fabricate în Europa sunt protejate prin sisteme de etichetare separate.

MTI-fotó

Comments

comments

About the Author