Ungaria va primi combustibil nuclear din Rusia

Posted on apr. 21 2015 - 10:21am by petre

Comisia Europeană(CE) a aprobat acordul dintre Ungaria și Rusia cu privire la livrarea de combustibil radioactiv pentru Centrala Nuclearăde la Paks, a anunțat luni Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Comisia a informat Guvernul, printr-o scrisoare oficială, căAgenția Euratom Supply a aprobat înțelegerea, a declarat Lazar.

Aprobarea îndepărteazătoate obstacolele care blocau modernizarea centralei de la Paks, a subliniat el.

„Acum problema nu este dacămodernizarea continuă, ci în ce fel”, a continuat oficialul ungur, anunțând călucrările de construcție la cele douăreactoare noi ar putea săînceapăîn 2018.

Lazar a insistat căeste vorba despre un „mare succes” ca Guvernul Orban săpoatăsăconvingăCE căacordul Rusia-Ungaria „vizeazămai degrabăconsolidarea securității energetice a Europei decât săsporeascădependența Ungariei de Rusia”.

Șeful de Cabinet a precizat căUngaria a încheiat trei acorduri cu Rusia, privind construirea, managementul și aprovizionarrea celor douănoi reactoare de la Paks. Cel de-al treilea a necesitat aprobarea directăa CE, a adăugat el.

ÃŽnsăLazăr a anunțat căGuvernul și CE negociazăîn continuare cu privire la probleme în domeniul concurenței și achizițiilor.

Contractorii care urmeazăsăefectueze lucrările de modernizare este necesar săfie selectați conform regulilor europene în domeniul achizițiilor publice, a spus Lazar, adăugând că”toate acestea sunt în concordanțăcu intențiile și interesele Ungariei”.PAKS centrala nucleara

Centrala de la Paks urmeazăsăfie modernizatăde către Rosatom din Rusia, cu un credit de la statul rus.

Uniunea Europeanăblocase acordul în valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria și Rusia pentru construirea celor douăreactoare nucleare în Ungaria, întrucât acesta presupunea și importarea de combustibil exclusiv din Rusia, potrivit Financial Times.

Anul trecut, Rusia și Ungaria au ajuns la o înțelegere pentru construirea a douăreactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraș situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta.

Rusia urma săîmprumute Ungariei pânăla 10 miliarde euro pentru finanțarea construcției reactoarelor la centrala nuclearădin apropierea orașului Paks, potrivit înțelegerii între premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.

Contractele pentru proiectarea, construirea și mentenanța reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia și Ungaria prevedea ca centrala nuclearăde la Paks săutilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia.

Comunitatea Europeanăa Energiei Atomice (Euratom), care avizeazătoate contractele de alimentare cu combustibil, a decis sănu aprobe înțelegerea în forma propusăde Ungaria și Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însăComisia Europeanăa menținut hotărârea inițială.

Criticii acordului dintre Ungaria și Rusia și-au exprimat teama privind creșterea dependenței energetice a Ungariei fațăde Rusia. De asemenea, mai mulți oficiali europeni și-au manifestat îngrijorarea legatăde faptul căMoscova folosește politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa și pentru a crea tensiuni între statele membre UE în ceea ce privește menținerea sancțiunilor impuse Rusiei pentru rolul pe care-l joacăîn criza din Ucraina.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author