Cercetătorul Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureați ai premiului Nobel pentru chimie pe 2014, s-a născut pe 23 decembrie 1962, în România, la Arad, și este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.
Potrivit site-ului nobelprize.org, Stefan W. Hell este cetățean german și a absolvit cursurile Universității Heidelberg (Germania) în 1990. Stefan Hell a plecat în Germania în 1978, dupăprimul an de liceu, urmat în Timișoara, stabilindu-se împreunăcu părinții la Ludwigshafen.
Înpublicația germanăSüddeutsche Zeitung, reporterul cotidianului spune căStefan W. Hell este un șvab din Banat, care a părăsit România la sfârșitul anilor 1970.
Cercetătorul de origine românăStefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie, spune într-un interviu acordat publicației germane Süddeutsche Zeitung căa fost „o ușurare imensă” săplece la sfârșitul anilor 1970 din România, „o țarăcomunistă, în care nu îți era permis săspui ce crezi”.
ÃŽntrebat cum i-a fost afectatăviața în urma mutării sale în Germania, Stefan W. Hell a spus căprobabil nu poate fi înțeles fărăa fi cunoscut acest context al vieții sale.
„Provin dintr-un mic sat din România și am venit în Germania la vârsta de 15 ani. ÃŽnainte de asta am stat la Timișoara și, ca o coincidență, am urmat același liceu ca și Herta Müller, laureatăa premiului Nobel pentru literatură. Ea este puțin mai mare decât mine”, a spus Stefan W. Hell.
Totodată, întrebat cum a fost pentru el sosirea în Germania la sfârșitul anilor ’70, Stefan W. Hell a spus: „A fost o ușurare imensă. România era o țarăcomunistă, în care nu îți era permis săspui ceea ce crezi. Și a fost minunat sătrăiesc într-o țarăcare avea ca limbăoficialălimba mea maternă. Acasăvorbeam în germanăși măsimțeam cetățean german”.
Totuși, cercetătorul Stefan W. Hell spune căși-a dat seama rapid, dupăce s-a mutat în orașul Ludwigshafen cu familia sa, cășcoala pe care a urmat-o la Timișoara este una foarte bună, studiile urmate în România permițându-i săaibăcunoștințe puțin mai avansate decât colegii săi din Germania.
Totodată, cercetătorul Stefan W. Hell a spus că, deși știa căcercetările sale sunt foarte importante, nu se aștepta săprimeascăpremiul Nobel.
Pe de altăparte, miercuri, într-un interviu telefonic acordat de Stefan W. Hell jurnalistului Adam Smith de la site-ul Nobelprize.org, cercetătorul de origine românăspune cărevizuia datele unei lucrări științifice în momentul în care a aflat vestea căa câștigat premiul Nobel pentru chimie pe 2014, alături de Eric Betzig și William E. Moerner.
Invitat sădescrie reacția inițialăpe care a avut-o în momentul anunțului oficial făcut de Academia regalăde științe din Suedia, Stefan W. Hell a spus: „A fost o surprizătotală, nu-mi venea săcred. La început, am crezut căputea fi vorba de o farsă, dar apoi mi-am amintit de vocea profesorului Staffan Normark (care a făcut anunțul oficial, n.r.) și mi-am dat seama cămai erau și alți oameni în jurul lui, iar el a spus căva confirma informația prin e-mail și așa mi-am dat seama căeste ceva serios. La început, nu-mi vedea săcred, dar, apoi, am înțeles treptat căera adevărat”.
Dupăaceea, Stefan W. Hell spune căa terminat de citit paragraful la care se oprise și abia apoi a telefonat soției și câtorva buni prieteni.
Stefan Hell este director al Institutului pentru Chimie și BiofizicăMax Planck din Göttingen și director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg.
Cei trei cercetători care au fost recompensați cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, Eric Betzig, Stefan W. Hell și William E. Moerner, au fost premiați pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescențăde super-rezoluție”, potrivit comitetului Nobel.
Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulată” (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie.
Laureații vor primi câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie.
Laureații își vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemoreazămoartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centralădin Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create dupămoartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.
sursa: Mediafax