Un celebru produs românesc a devenit a devenit o denumire protejată la nivelul Uniunii Europene

Posted on mart. 30 2023 - 2:45pm by petre

Este cel de-al unsprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european.

 

Plăcinta dobrogeană a devenit o denumire protejată la nivelul Uniunii Europene.

Plăcinta dobrogeană a intrat joi, 30 martie, în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate (IGP), conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023, de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate (IGP), „Plăcintă dobrogeană – IGP”, precizează MADR într-un comunicat.

Plăcinta dobrogeană se alătură celorlalte 10 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european, respectiv: Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată) și Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată).

Mai sunt alte trei produse în etapa de verificare
În prezent, România deține alte trei produse în etapa de verificare europeană, astfel: două pentru dobândirea Indicației Geografice Protejate, respectiv Pita de Pecica și Salinatele de Turda și unul pentru dobândirea Specialității Tradiționale Garantate, respectiv Sardeluța marinată.

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Comments

comments

About the Author