Ultimii apărători din Azovstal s-au predat rușilor VIDEO

Posted on mai 21 2022 - 2:24pm by petre

După aproape trei luni de lupte, combinatul siderurgic Azovstal, simbol al rezistenței batalionului Azov și al orașului martir Mariupol, a căzut în mâinile ruşilor.

Vineri seară s-au predat ultimii 521 de apărători, iar ministrul rus al Apărării i-a comunicat președintelui Vladimir Putin “sfârșitul operațiunii și eliberarea completă” a oţelăriei.

Între timp, forțele ruse avansează în regiunea Luhansk, din est, unde se dau lupte grele.

 

Luptătorii ucraineni de la Azovstal, duși în Donețk

Cu doar câteva ore înainte, unul dintre luptătorii ucraineni din Azovstal publica pe Twitter un mesaj de adio. “Ei bine, asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile din Azovstal – locul morții mele și al vieții mele”, a scris el. Textul a fost însoţit de două ultime fotografii făcute în oțelăria din Mariupol.

 

Când şi-a revendicat victoria asupra redutei de la Azovstal, Moscova a dat publicităţii imagini care îi arată pe soldaţii ucraineni percheziţionaţi unul câte unul de forţele ruse. După ce au fost verificaţi la sânge, combatanţii au fost urcaţi în autobuze şi duşi la Olenivka, în regiunea Donețk, unde se află o închisoare deținută de forțele pro-ruse.

Este soluția la care s-a ajuns din moment ce a fost “imposibilă deblocarea” impasului “cu mijloace militare”, a spus președintele Zelenski. Și este o capitulare pe care comandanții Azov au încercat să o amâne până la final.

Comments

comments

About the Author