Tren de viteză direct între Vestul României și Viena – Comisia Europeană a aprobat proiectul pilot

Posted on feb. 1 2023 - 1:55pm by petre

Vești bune de la Bruxelles pentru locuitorii din vestul României.

Potrivit europarlamentarului Gheorghe Falcă, Aradul devine unul dintre cele mai bine conectate centre urbane din România la rețeaua de transport europeană.

Astfel, conform anunțului făcut ieri de Comisia Europeană, Aradul se va afla pe ruta feroviară care va conecta România, Ungaria și Austria, în cadrul unui proiect pilot dintre cele zece selectate la Bruxelles pentru relansarea transportului de călători cu trenul, o alternativă mai ecologică – de multe ori mai rapidă și mai puțin stresantă – la zborul cu avionul!

Conform anunțului făcut de Comisie, proiectul care include și municipiul Arad se află pe primul loc în ordinea implementării.

 

Conform Comisiei Europene, proiectul include legături noi sau ameliorate, inclusiv unele între Germania şi alte state, scrie Agerpres.

De exemplu, pasagerii vor avea la dispoziţie mai multe curse din Germania către ţările scandinave, a anunţat marţi Comisia, la Bruxelles. Primele legături vor fi disponibile de la vară, iar altele vor urma progresiv.

 

 

În cadrul proiectului, un nou tren direct va circula pe traseul Stockholm-Copenhaga-Berlin, iar o nouă legătură Flixtrain va permite transportul de pasageri din Leipzig (estul Germaniei) până în capitala Suediei, via Berlin şi Copenhaga.  Alte trenuri noi vor lega Praga de Berlin şi Copenhaga; Hamburg (nordul Germaniei) de Gothenburg (sudul Suediei) – cursă de zi; Munchen (sudul Germaniei) de Zurich (Elveţia) – ca test; Munchen de Budapesta, via Viena – de asemenea ca test; Roma de Munchen şi Milano (nordul Italiei) de Munchen.

Vor circula mai multe trenuri de noapte între Paris, Milano şi Veneţia, respectiv între Amsterdam şi Barcelona, iar în perspectivă între Lisabona, La Coruna şi Madrid sau între provincia spaniolă Catalonia şi sudul Franţei.

Comisia Europeană a precizat că proiectele vor fi implementate în colaborare cu companii feroviare de stat şi private.

Comments

comments

About the Author