Tradiţia castanelor coapte pe jar revine la Timişoara. Vezi unde le găseşti și care e secretul lor VIDEO

Posted on Dec 31 2016 - 1:15am by petre

În urmă cu decenii, comercianţii de castane coapte erau ceva obişnuit în zonele aglomerate ale oraşului.

Mulţi timișoreni îşi mai aduc aminte de de vânzătorii care, aşezaţi pe un scăunel, agitau un fel de cutie din tablă cu găuri pe o şină deasupra jarului de cărbuni, reuşind astfel să coacă castanele uniform pe toate părţile. Tradiţia a dispărut, însă, de mult la Timişoara, deşi, în marile oraşe ale Europei, vânzătorii stradali de castane coapte sunt un lucru obişnuit și au un mare succes.

Acum, la Timişoara, exista un singur comerciant, la Târgul de Crăciun, care încearcă să readucă delicioasele produse în atenţia timişorenilor.

Florin, cel care în timpul anului ține taraba cu suveniruri de la Timişoara în centrul oraşului, încearcă la Târgul de Crăciun să redeschidă apetitul timişorenilor pentru castanele coapte.

Şi-a cumpărat un cazan special de la Viena şi vinde castane la Târgul de Crăciun. Castanele provin din Italia, pentru că cele românești, de la Baia Mare sau chiar din judeţul Timiş, se găsesc doar o scurtă perioadă în sezon.

În mod normal, Florin ar trebui să poată vinde castane fierbinţi coapte pe cazanul cu jar toată iarna în centrul oraşului, ceea ce, probabil se va şi întâmplă, pentru ca este un obicei foarte popular și, mai ales, pentru că aceste castane coapte sunt foarte gustoase și sănătoase.

Comments

comments

About the Author