Toți șoferii străini vor trebui săplăteascătaxăde drum în Germania!

Posted on mai 9 2015 - 11:49am by petre

Bundesrat, camera superioarăa Parlamentului german, a aprobat vineri un act normativ validat deja de Bundestag, camera inferioarăa legislativului german, și care prevede introducerea, în cursul anului 2016, a unei vignete anuale pentru autostrăzile și drumurile naționale. Valoarea acestei vignete depinde de vârsta vehiculului, capacitatea motorului și anumite criterii de mediu și poate ajunge pânăla 130 de euro, potrivit Agerpres.

Din cauzăcăo taxăde drum aplicabilădoar șoferilor străini ar fi contravenit normelor europene, varianta legislativăreținutăeste cea a unei vignete electronice plătităde toți utilizatorii drumurilor. ÃŽnsă, pentru a se asigura cășoferii străini vor fi, efectiv, singurii care vor plăti noua taxă, toți proprietarii germani de vehicule vor fi compensați printr-o reducere echivalentăa taxei pe autovehicul.

Înconsecință, șoferii străini vor trebui săachite 5,10 sau 15 euro pentru o vignetăde scurtăduratăatunci când vor rula pe autostrăzile și drumurile naționale din Germania. Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a estimat căaceastămăsurăva genera sume de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. ‘Taxa pe drum garanteazădezvoltarea pe termen lung a infrastructurilor noastre’, a declarat Alexander Dobrindt în Bundesrat.

Chiar înainte de adoptare, proiectul de act normativ a dat naștere la numeroase critici în țările vecine Germaniei, în special în Austria, Olanda sau Franța. ÃŽnsă, în timp ce automobiliștii germani plătesc pentru a utiliza autostrăzile din Austria și Elveția, pânăacum Germania nu a introdus o taxăde drum pentru autoturisme ci doar pentru camioane.

Rămâne de văzut dacăplanul autorităților germane nu se va lovi de opoziția Comisiei Europene, îngrijoratăde posibilitatea ca șoferii străini săfie discriminați în raport cu cei germani.

Sursa: RTV.NET

Comments

comments

About the Author