Timișoreanul Iavor Radovancovici a primit prestigioasa Cartă de Vidovdan din partea Uniunii Sârbilor din România

Posted on iun. 25 2023 - 3:05pm by petre

 

Sâmbătă, cu prilejul tradiționalei Academii de Vidovdan, organizată și găzduită de Uniunea Sârbilor din România, au fost decernate prestigioasele distincții Carta de Vidovdan și Diploma de Recunoștință de Vidovdan care se acordă unor personalități cu merite deosebite în conservarea, dezvoltarea și promovarea valorilor comunității sârbe din România, a culturii și tradițiilor sârbilor din această parte de lume.

Printre laureații elegantei gale de prremiere s-a numărat și cunoscutul timișorean Iavor Radovancovici, căruia i s-a înmânat de către președintele Uniunii Sârbilor din România, deputatul Ognean Crîstici, diploma și placheta Carta de Vidovdan în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate de promotor al culturii și valorilor sârbilor din România.

În laudatio rostită de cunoscutul actor Marko Adzic, au fost evidențiate numeroasele premii și distincții primite de-a lungul anilor, mai ales în Serbia, de către Iavor Radovancovici, printre care amintim prestigiosul trofeu Floarea Dunării, primit împreună cu celebrul regizor Emir Kusturica, sau medalia de aur și ordinul ”Căpitan Mișa Anastasievici”, primit alături de membri ai guvernului Serbiei, demnitari, diplomați și oameni de afaceri din țara vecină.

Interesant este faptul că, pentru prima dată în cadru oficial în România, lui Iavor Radovancovici i-a fost confirmat și titlul onorific de ambasador al turismului din Serbia în țara noastră, postură pe care organizațiile turistice din țara vecină i l-au acordat de mult.

Aceeași importantă distincție i-a fost acordată în cadrul ceremoniei de sâmbătă lui Arnaud Gouillon, directorul Oficiului pentru Relația cu Diaspora din cadrul Guvernului de la Belgrad, un activist social francez care a îmbrățișat cauza sârbilor din Kosovo și de pretutindeni și astăzi este recunoscut ca lider al Diasporei sârbe.

Au mai fost premeați cu Carta de Vidovdan Danița Dana Petcov din Sânpetru Mare, Mimo Obradov din Timișoara, Alexiu Lucian din Timișoara. Au mai fost acordate diplome de recunoștință Zoran Radici din Sânnicolau Mare, Dimitrie Sivacichi din Cenad și post-mortem Krsta Neanulovici din Negotin, Serbia.

La gala Academiei de Vidovdan au fost prezenți înalții ierarhi ai bisericii ortodoxe sârbe din România, reprezentanți ai Consulatului Republicii Serbia la Timișoara în frunte cu consulul în exercițiu Vladan Tadici, personalități ale comunității sârbilor din România.

Comments

comments

About the Author