Tezaurul de aur și argint al României a ajuns păzit cu mitralierele în Ungaria! IMAGINI

Posted on nov. 3 2018 - 9:49pm by petre

O parte din tezaurul istoric de neprețuit al României, ce reuneşte peste 1.000 de obiecte arheologice din metale preţioase, constituit în expoziția ”Aurul şi argintul antic al României” descoperite de-a lungul secolelor pe teritoriul României, a ajuns în această vară Szeged, în Ungaria, în prezenţa unor oficiali din cele două ţări.

Securitatea transportului tezaurului românesc a fost asigurat de forțele speciale ale poliției maghiare, iar măsurile de securitate în muzeul în care vor sta expus până în luna ianuarie 2019 sunt extrem de severe.

Exponatele ilustrează o perioadă de peste şase milenii, cuprinsă între Eneolitic şi Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch).

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Mora Ferenc din Szeged este găzduită de Fekete haz (Casa neagră), unul dintre spaţiile de expoziţie ale muzeului (Mora Ferenc), o importantă clădire istorică a oraşului.

Proiectul este coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi realizat în colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga ţară.

La vernisare vor participa ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurcă, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, viceprimarul oraşului Szeged Solymos Laszlo, directorul Muzeului Mora Ferenc, dr. Fogas Otto, şi directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Expoziţia a demarat în decembrie 2013 şi, până în prezent, a fost itinerată în România la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad, Galaţi, Târgovişte, iar în Ungaria la Debreţin (Muzeul Deri, iulie-octombrie 2017) şi acum la Szeged.Aurul Romaniei Ungaria 3 Aurul Romaniei Ungaria 2 Aurul Romaniei Ungaria

foto: delmagyar.hu

Comments

comments

About the Author