Tehnologia 5G și opinia publică Europeană

Posted on feb. 22 2021 - 7:19am by petre

Studiul Ipsos pentru Asociația Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO) a arătat că e încă prea devreme pentru cetățenii Europei să renunțe la miturile cu privire la 5G, chiar dacă nu prea mai cred în ele. Implementarea 5G a generat îngrijorări, controverse și chiar rezistență în rândul unei părți a cetățenilor Europei. Acest studiu și-a propus să ofere un tablou real al opiniilor curente cu privire la această nouă tehnologie.

Aproape toți cetățenii Europei (96%) spun că au auzit de 5G, fie chiar și numai după nume, însă doar un european din patru (24%) spune că știe ce înseamnă 5G. Doar 16% dintre români cred că știu suficiente lucruri despre 5G.

Mulți cred că părerea generală a oamenilor despre 5G este negativă. În pofida acestui lucru, studiul a indicat cu claritate faptul că, pentru fiecare european care are o părere negativă despre 5G sunt 5.4 păreri pozitive care să îl contrazică. Astfel, părerile pozitive despre 5G reprezintă 54% din totalul opiniilor exprimate, iar părerile negative – doar 10%. O pondere semnificativă (36%) o au cei care încă nu consideră că ştiu suficient de multe lucruri încât să își fi format deocamdată o părere.

România face parte din eșalonul țărilor favorabile, înregistând o părere negativă la 11 păreri pozitive cu privire la 5G. Din ‘grupul favorabil‘ fac parte țări precum Spania (15 păreri pozitive la una negativă), Portugalia (14 la 1), Cehia (10 la 1), Suedia (8 la 1), Grecia (8 la 1), Polonia (7 la 1), Finlanda (7 la 1), Marea Britanie (7 la 1). La capătul opus al scalei sunt țări cu o proporție mult mai scăzută de păreri pozitive versus păreri negative, si anume: Austria (4 la 1), Bulgaria (4 la 1), Franța (3 la 1), Irlanda (3 la 1), Estonia (3 la 1), Slovacia (3 la 1), Ungaria (3 la 1), Slovenia (3 la 1), Elveția (2 la 1), Belgia (2 la 1).

Cum era de așteptat, atât gradul de cunoaștere, cât și părerea pozitivă despre 5G se înregistrează într-o proporție mai mare în rândul tinerilor (respondenți cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani), iar părerea pozitivă evoluează direct proportional cu gradul de cunoaștere. Cu alte cuvinte, cei care dețin mai multe cunoștințe despre 5G sunt mai înclinați să aibă o părere favorabilă despre aceasta tehnologie.

O minoritate dintre europeni cred ‘miturile’ legate de 5G. Cu toate acestea, un număr substanțial de cetățeni ai Europei nu sunt foarte siguri că aceste mituri nu sunt adevărate.

Astfel, dacă trei sferturi (75%) dintre europeni cred că nu există nicio legătură între 5G și COVID-19, un procent mult mai scăzut (15%) sunt de acord că tehnologia 5G poate garanta protecția datelor personale.

Canalele de social media (7%) și reclamele (9%) sunt sursele de informare creditate cu cea mai puțină încredere când vine vorba de 5G. La polul opus, site-urile de tehnologie (27%) și comunicarea guvernamentală (21%) inspiră cea mai mare încredere. Mixul de surse de informare (între 4-6 surse), precum și cantitatea și calitatea informațiilor (pozitive) primite au puterea de a influența atitudinea populației față de 5G.

Avantajele 5G: Viteza și capacitatea sporite sunt cele mai cunoscute avantaje ale 5G față de 4G. Numai europenii familiarizați cu această nouă tehnologie recunosc faptul că 5G stă la baza multor inovații și noi tehnologii.

Chiar dacă cetățenii Europei sunt foarte convinși de importanța 5G pentru business (20%) și inovații (23%), sunt mult mai puțin convinși cu privire la impactul pozitiv al acestei tehnologii asupra vieții personale (9%). Numai 4% dintre europeni cred că 5G nu are niciun avantaj față de 4G.
Se remarcă o diferență notabilă între modul în care recunosc meritele tehnologiei 5G cei care sunt familiarizați cu 5G, comparativ cu cei care au auzit de această tehnologie doar după nume. Astfel, 45% din primul grup sunt de acord ca 5G va îmbunătăți funcționarea vehiculelor conectate și autonome, ca și a altor aplicații industriale, față de doar 13% din cel de-al doilea grup de respondenți. Similar, 30% dintre respondenții din primul grup cred că 5G va impulsiona telemedicina, comparativ cu doar 7% din al doilea grup.

Ipsos a realizat studiul 5G în 23 de țări europene pentru ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association). 5G este o inovație tehnologică performantă, cu potential ridicat în comunicații mobile și în prezent este în curs de lansare în mai multe țări europene.

Șapte lucruri de ținut mine. Principalele concluzii ale studiului

Notorietatea tehnologiei 5G este ridicată la nivel european, însă întelegerea reală a acestei tehnologii are încă un nivel scăzut
Atitudinea general față de 5G este în general pozitivă, cu o proporție de 10% păreri negative
Majoritatea europenilor nu sunt suficient de încrezători ca să elimine complet miturile 5G din viața lor
O treime dintre cetățeni cred deja că 5G va duce la creșterea prețurilor
Comunicarea dinspre site-urile de tehnologie, guverne și operatorii de telefonie mobila reprezintă sursele de informație despre 5G creditate cu cea mai mare încredere la nivel european
Lipsa informației sau informația insuficientă determină atitudini mai puțin pozitive față de 5G
Cetățenii Europei consider că principalul beneficiu al tehnologiei 5G îl reprezintă internetul mai rapid.
Studiul a fost realizat în octombrie 2020 pe un eșantion de 7.350 de respondenți din panelul Ipsos, cu vârste între 18-65 de ani, din 23 de țări – printre care și România. Țările participante la studiu sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Comments

comments

About the Author