Târg de Crăciun cu șaorma, hot-dog, langoși, cârnați, și foarte multăbăutură la Budapesta

Posted on dec. 20 2014 - 11:04pm by petre

Sunt necăjit și foarte dezamăgit de ceea ce am găsit zilele acestea în orașul pe care îl iubesc din copilărie, Budapesta și fac referire aici strict la târgul de Crăciun, o manifestare importatăde maghiari de mult din orașele germane și care s-a propagat deja de ani buni via Szeged la Timișoara, Arad și în multe alte părți ale României.

Ei bine, dacăîn urmăcu cîțiva ani, tărgul sau piața de Crăciun din Budapesta era o manifestare de bun gust, unde se comercializau preponderent artizanat și obiecte specifice sărbătorilor de iarnă, iatăcăîn acest an am avut o surprizăneplăcută.

Cea mai mare piațăde Crăciun din Budapesta (trebuie spus căîn orașul de pe Dunăre se organizeazăasemenea evenimente concomitent în mai multe locații) cea din Vörösmarty tér, s-a transformat anul acesta într-un bâlci balcanic în care mii de oameni se învărt parcăîntr-o mișcare browniană, înghesuindu-se la tarabele cu șaorme, hot-dog, langoși, sarmale, frigărui, pleșcavițe și mulți cârnați prăjiți.

Sigur, sunt și tarabe cu nimicuri tradiționale, privighetori din ceramicăîn care torni apăși fluieri, tălpici din lînă, biciuri împletite din piele, obiecte din ceramicăși multe lemnărie, căni personaliate serigrafic, deja faimoasele francize cu dulciuri „de casă„ făcute în fabrici, căciuli din blană, s.a.m.d.

Încontrapartidă, multe de tarabe vând vin fiert de proastăcalitate, bere de alimentarăla doză(Soproni, Dreher, etc) dar și pălincăcam scumpă, dar de calitate, așa căse găsescunii dintre cei cu dare de mânăcare investesc 1000 de forinți în 0,4 dcl de tărie, ca nu se îmbete ca sutele de petrecăreți care bântuie cu dozele de bere prin piață.

Mult mai elegante și mai discrete, însă, sunt piețele de Crăciun din parcarea parcului orașului (Varos Liget)  și cel din fața catedralei Sf. Ștefan.

Văprezentăm imagini prospete din piața Vörösmarty ca săvăfaceți o idee despre ce e vorba.

DSC_2329 (721x478) DSC_2330 (721x478) DSC_2334 (721x478) DSC_2374 (721x478) DSC_2390 (721x478)

Comments

comments

About the Author