Sute de oameni, blocați fără curent într-un peisaj de basm în stațiunile montane din Banat – VIDEO

Posted on feb. 4 2023 - 9:04pm by petre

 

Noroc și ghinion, deopotrivă, pentru iubitorii muntelui și ai sporturilor de iarnă, în primul weekend cu adevărat potrivit pentru deschiderea sezonului de schi.

Cu entuziasm, sute de oameni din Timișoara și întreg Banatului au pornit spre stațiunile montane iar cei care au ajuns vineri seara la Gărâna s-au bucurat de un peisaj de basm, cu ninsoare deasă și un strat de zăpadă de aproape o jumătate de metru. Din păcate, mica pârtie de la Gărâna nu a putut fi utilizată pentru că utilajul de deszăpezire a avariat, accidental, un stâlp metalic.

Sâmbătă seara, însă, lucrurile s-au schimbat în rău, zona Gărâna fiind lăsată în beznă din cauza unei avarii masive la rețeaua de alimentare electrică. La ora redactării acestui material (sâmbătă, la ora 21) situația era aceeași, Gărâna, Brebu Nou și Semenicul fiind încă fără curent electric.

La Muntele Mic, rămas la fel fără curent electric, sițuația era mai dificilă, după cum scriu cei de la pagina Muntele Mic Online:

”INCREDIBIL DAR ADEVARAT
Nu am avut deschis nici o zi în acest sezon, din cauza lipsei zăpezii.
Am fi putut funcționa de la 1 decembrie dacă am fi avut zăpadă artificiala. Din păcate de 7 ani nu reușim sa obținem aprobările necesare, avem promisiuni ca anul acesta vom reuși, dar am mari îndoieli.
Instalațiile pentru zăpadă artificiala ca și lacul început zac în curte și în vârf de munte.
Parcarea de sus după ce a fost amenajată pe 5000 mp acum 6 ani nu a mai primit autorizația de extindere pana la 25 000 mp conform înțelegerii inițiale și dacă temperaturile sunt pozitive se parchează în mocirla. Nu exista un sistem de acces, toalete construite, totul este un provizorat. Momentan suntem la tribunal, poate și aici găsim o soluție.
Din lipsa zăpezii stațiunea a fost cvasi paralizata, pensiunile și hotelurile și-au găsit cu greu câțiva clienți. Suntem printre putinele stațiuni din România care nu au zăpadă artificiala. colegii de la Nordica pot funcționa cu 4 tunuri în condițiile în care Muntele Mic are nevoie de vreo 40.
A venit zăpadă în aceste zile, mai târziu ca niciodată.
Ne-am trezit azi la 4 dimineață , am bătut pârtiile , am deszăpezit parcarea.
La ora 5 a venit mașină de deszăpezit pana sus, am fost convinși ca drumul este OK, ca golul alpin e deschis, partea care da cele mai multe probleme. A nins mult dar liniștit, vânt slab.
Vedem ca nici la ora 8 nu urca nici o mașină.
Suntem surprinși sa aflam ca drumul este blocat.
Convorbire între Salvamont și Poliție . Ce e cu drumul? Pai au trecut niște jeep-uri în sus și au lăsat gropi pe drum și mașinile mici rămân suspendate!?!?
Cum pot sa facă jeep-urile gropi? Simplu. Mașină de deszăpezit nu coboară lama și bate un fel de pârtie nu deszăpezește un drum. Se face un strat de asfalt alb de 30 cm, adică zăpadă. Informații ulterioare, mașină nu are lama reglabilă și este stricata, face dezapezire de mântuială cu operatori novici pe traseu.
Este adevărat ca au fost răsturnați și niște copaci, dar în cel mult doua ore au fost înlăturați.
De la telescaun în sus drum OK, condiții de iarna, s-a urcat și fără lanțuri.
Deci drumul a rămas închis intr-o porțiune banala, cu 2 km înainte de telescaun, prin pădure, nu discutam de gol alpin.
Nu situ cine deszapezeste dar sa nu fi în stare sa deszapezesti acea porțiune, iti iei bagajele și ai plecat.
Am sunat la Enel, orele s-au tot lungit, acum se spune e ora 19h30.
Ce ne îngrijorează este ca am aflat din surse credibile ca echipajele de intervenție care au lucrat au plecat și ca nu se mai intervine. Noi speram ca sunt zvonuri și ca o firma ca și Enel nu lasă o stațiune de izbeliște fără sa intervină pana la remediere.
vom Mai investi 50 000 EUR într-un generator, pare singura soluție viabila.
Pare ca singura noastră șansă este sa ne asociem, cei de pe munte și sa deszăpezim noi drumul.
Desi ne-am aștepta la viscol a fost o zi de iarna frumoasa cu ninsoare liniștită, un pic de ceata, dar ar fi fost o zi frumoasa de petrecut la munte și la ski, păcat de sutele de mașini care au făcut cale întoarsă, unele venite de la sute de km distanta.”

Comments

comments

About the Author