Surprize uriașe pentru alegerile din acest an

Posted on feb. 21 2024 - 5:32pm by petre

PSD şi PNL fac alianţă împotriva extremismului.

Cel puţin acestea sunt veştile care vin astăzi, după aproape o lună de negocieri şi amânări privind comasarea alegerilor.

Liderii coaliţiei au purtat discuţii încă de dimineaţă, la Guvern, iar printre subiectele discutate au fost datele alegerilor şi listele comune la europarlamentare. Discuţiile continuă şi după-amiază cu şedinţe separate de partid.

Rareş Bogdan: Președinții celor două partide, la ora 19.00 vor răspunde tuturor întrebărilor. Este absolut firesc, fiind două partide democratice, cel mai mari partide din România, să ne ascultăm glasul colegilor, la ora 16.00, care se reunesc în birourile de conducere ale celor două partide.

Scenariu: Alegeri prezidenţiale în septembrie

Surse politice de la vârful Coaliţiei de guvernare spun că vom avea mai mult ca sigur alegeri comasate pe data de 9 iunie. Românii vor alege în aceeaşi zi primarii, şefii de consilii judeţene şi noii aleşi din Parlamentul European.

 

Însă sursele Observator spun că în Coaliţia de guvernare s-a discutat în această dimineaţă ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna septembrie, cu 90 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui Klaus Iohannis.

Există deja un proiect de lege depus de UDMR în Parlament, iar sursele spun că acest proiect ar putea fi adoptat în perioada următoare astfel încât Coaliţia de guvernare să poată organiza alegerile prezidenţiale la finalul lunii septembrie, ceea ce ar însemna, teoretic, că vom avea finala pentru Cotroceni, undeva la jumătatea lunii octombrie.

Alegeri comasate pe 9 iunie
Rămâne de văzut dacă se va ajunge la un acord final pe acest subiect. Dincolo de acest subiect, în Coaliţie se discută ca PSD şi PNL să candideze pe o listă comună la alegerile europarlamentare, însă la acest moment nu este clar cine va deschide aceste liste. Potrivit surselor, lista ar putea fi deschisă de o femeie, candidată independentă.

De asemenea rămâne de discutat ponderea celor două partide pe lista comună, în condiţiile în care sursele Observator spun că premierul Ciolacu şi liderii social-democraţi nu sunt de acord cu o paritate de 1 la 1, ceea ce ar însemna un număr egal de candidaţi, ci mai degrabă vom avea o paritate de 1,5 la 1 în favoarea PSD.

sursa: Observator News

 

Comments

comments

About the Author