SUPERB! Vezi filmul de acum 70 de ani de la târnosirea Catedralei Mitropolitane a Banatului din Timișoara

Posted on oct. 4 2016 - 12:10pm by petre

Simbol al Banatului și al întregii Ortodoxii române, Catedrala Mitropolitană din Timișoara împlinește la 6 octombrie 70 de ani de la slujba de sfințire.

După decizia istorică de la 23 aprilie 1919 a Sfântului Sinod al Mitropoliei Ardealului – format din doctorul Miron Cristea, episcop al Caransebeșului și episcopul Ioan Papp al Aradului, locțiitor al mitropolitului) de a se alătura Sfântului Sinod de la București, Biserica Ortodoxă Romînă s-a reîntregit, primind din nou în trupul său bisericile din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș, prea mult timp oprimate de ocupațiile străine.

Înprovinciile românești eliberate, ortodocșii majoritari au avut, în sfârșit, libertatea de a-și petrece cum se cuvine credința și încep bunele rânduieli prin ridicarea de biserici.

ÎnTimișoara, în decurs de doar două decenii, începe ridicarea mai multor lăcașuri de cult remarcabile prin stil, proporții și rol în cadrul comunității ortodoxe. Așa se vor ridica bisericile monumentale din Iosefin și din Mehala.

A treia, și cea mai importantă construcție, avea să înceapă în 1936, pregătindu-se pentru ridicarea, în 1939, a episcopiei Timișoarei la rang de Arhiepiscopie și, mai apoi, la reînființarea Mitropoliei Banatului, în 1947.

Construcția catedralei a început la 16 martie 1936. La 20 decembrie al aceluiași an a avut loc o slujbă solemnă, punându-se piatra de temelie a viitorului sfânt lăcaÅŸ (care a fost sfințită de către episcopul Andrei Magieru al Aradului). Clopotele și crucile bisericii au fost sfințite la 23 august 1938. Lucrările de construcție s-au terminat în anul 1940.

Târnosirea catedralei s-a făcut la 6 octombrie 1946, în prezența Regelui Mihai al României, care este și unul dintre ctitorii acestei biserici. La acest mare praznic a participat însuși patriarhul de atunci, Nicodim Munteanu, alături de un mare sobor de preoți din întrega Mitropolie a Ardealului și reprezentanți din toată România, dar și primul ministri Petru Groza și demnitari de la București și din Banat.

Pentru Catedrala din Timișoara Arhitectul Ioan Traianescu a optat pentru un stil arhitectural inedit, o îmbinare între stilul neo – bizantin și stilul bisericilor medievale moldovenești.

Catedrala are o înălțime de 84,70 m (90 m la Cruccea principala), fiind cea mai mare și mai înaltă biserică din România.

Catedrala din Timișoara este și cea mai înaltă clădire din Timișoara (exceptând turnul Centralei termice CET Sud, situată la periferia de sud a orașului).

Mai mult decât atât, Catedrala Mitropolitană din Timișoara este (inca, pana la terminarea Catedralei Neamului de la Bucuresti) cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume din afara spațiului ex-sovietic (dacă luăm în considerare Rusia și Georgia, Catedrala din Timișoara este pe locul 8 în lume).

Sursa imagini: arhive, TVR

Comments

comments

About the Author