Stema Ungariei veghează de pe o clădire a primăriei din Timișoara

Posted on Apr 16 2015 - 4:43pm by petre

La aproape un secol de la prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și eliberarea Banatului de sub stăpânirea slugilor habsburgilor, la Timișoara stema Ungariei mai veghează încă de pe una dintre clădirile aparținând Primăriei.

Este vorba despre Palatul Ștefania, una dintre clădirile emblematice ale Timișoarei din perioada Secession-ului (variana vieneză a curentului Art Nouveau), care se găsește în Cartierul Fabric, între Piața Romanilor și Piața Traian.Palatul Stefania

Un elemente distinctiv al clădirii este statuia metalică a unui halebardier în armură, așezată pe colțul drept al fațadei nordice. Statuia ține în mâna dreaptă o halebardă, iar cu stânga susține un scut în formă de blazon. Pe scut este reprezentată stema istorică a Timișoarei, peste care se află stema Ungariei.

Clădirea, cunoscută azi drept azi Palatul Ștefania, a fost construită de către Primăria Timișoara între anii 1909-1910, după planurile celebrului arhitect Laszlo Sekely, cu destinația de casă de raport, fiind numită Palatul Fondului Azilului Orășenesc.Haebardier (781x517)

Desemnarea drept Casa de raport însemna că spațiile din clădire erau destinate închirierii iar banii erau folosiți pentru susținerea Azilului Orășenesc.

Palatul, care a găzduit de-a lungul anilor Clubul Cetăţenilor, dar și faimosul local Carul cu Bere, a fost cumpărat în 1918 de către Rudolf Totis, directorul general al fabricii „Industria Lânii S.A.”. Totis este cel bare a  botezat clădirea „Palatul Ştefania” după numele soţiei sale.

În ultimele decenii, cu sprijinul statului German, fațada clădirii a fost renovată iar vitrinele au fost refăcute în stilul original al începutului de secol XX.DSC_6760 (781x553)

Interesant este faptul că, în urmă cu doar câțiva ani, Palatul Stefania a fost în centrul unui scandal uriaș, când s-a descoperit că Primăria figura intabulată cu peste 100 de garsoniere care cici nu fuseseră încă construite.DSC_6763 (781x517)

Comments

comments

About the Author