Ștefan Popa Popa’s, timișoreanul de Cartea Recordurilor, premiat (și) în Lituania

Posted on mai 16 2015 - 9:41pm by petre

Renumitul caricaturist timișorean Ștefan Popa Popa’s continuăsăstrăbatăEuropa pentru a reprezenta România la cel mai înalt nivel. Dupăce a realizat o expoziție la Bruxelles, chiar într-o piațetăpublică, și întâlnirea cu primarul capitalei Belgiei, caricaturistul timișorean s-a deplasat la Vilnius, în Lituania, pentru a ridica un premiu important. popas1 (581x721)

Artistul a fost invitat în “Ţara Baltică„ ca cel mai important artist român, pentru a i se acorda Premiul Ciurlionis (dupănumele celui mai cunoscut pictor lituanian, Mikalojus Konstantinas Ciurlionis), în cadrul unui eveniment desfășurat la Muzeul de Arte Frumoase din Vilnius.

„A fost prezent la eveniment vicepreședintele Parlamentului Lituanian, șase miniștri, 30 de ambasadori și numeroase personalități, directori de muzee și universități. A fost o galăfoarte frumoasă. Mi-a plăcut căldura oamenilor din Lituania„, a spus Ștefan Popa Popa’s.popas3 (646x404)

 

Așa cum obișnuiește la evenimentele la care participă, Popa’s a făcut un maraton de desenat portrete ale invitaților.

„Am făcut peste 200 de portrete. Pânăla ora 1 noaptea am stat la muzeu. Am avut și o micăexpoziție cu portretele unor personalități„, a adăugat Popa’s.

“Ștefan Popa Popa’s este un mare pictor-grafician dar și caricaturist. Are o manierăde prezentare foarte interesantă. ÎnLituania mai rar vezi astfel de portrete, este momentul acum ca lituanienii să-i vadăpe politicieni caricaturizați. Forma fețelor este diferită. Unii seamănăcu o floare, alții cu niște legume ceea ce este interesant. Aceste fețe de politicieni stau acum în expoziție unul lângăaltul și poți să-i privești mai atent întrebându-te: Pe cine am ales?„, a spus Algirdas Gaizutis, rectorul Universității de Arte din Vilnius și președintele Fundației Ciurlionis.   popas2 (646x528)

“Sunt impresionatăpentru căartistul poate vedea sufletul oamenilor pe care îi deseneazăși e incredibil cum poate exprima sentimentele pe hârtie. Pe mine m-a desenat în 3-4 minute și nu alb-negru ci color. Este incredibil și am primit cu bucurie portretul de la un campion mondial pentru alt campion mondial„, a spus Rima Karaliene, multiplăcampioanămondialăla canotaj, acum directorul Academiei Nautica Remigum.

„Popa’s este un artist inteligent și convingător. Reușește săprindăesența persoanei și foarte rapid o așterne pe hârtie. Înrealitate este un pictor-caricaturist de esențăoptimistă. Când deformeazăfețele, acestea devin unice și se transformăîn imagini speciale. Acesta este talent„, a afirmat Romualdas Budrys, directorul Muzeul Lituanian de Artă.

Ștefan Popa Popa’s, românul care figureazăîn Guiness Book ca cel mai rapid caricaturist din lume, se pregătește acum de marele eveniment de la Timișoara, care va fi organizat pe 11 iunie, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani. Încadrul evenimentului de la Muzeul de Artă(Palatul Baroc), Popa’s primește și titlul de Cetățean de Onoare al județului Timiș.

a consemnat Ștefan B.

Comments

comments

About the Author