„Sora lui Tutankhamon„ a fost furată

Posted on nov. 17 2013 - 2:30pm by petre

Egiptul a emis o alertăinternaționalăpentru găsirea unei statuete ce o prezintăpe una dintre surorile faraonului Tutankhamon, un artefact din secolul al XIV-lea î.e.n. care s-a aflat printre cele circa o mie de opere de artăfurate în august din Muzeul din Mallawi.head mallawi mallawi museum

ÃŽncepând cu data de 15 august, timp de câteva zile, protestatarii loiali fostului președinte egiptean Mohamed Morsi au doborât poarta muzeului, au atacat gărzile și au jefuit muzeul, conform site-ului ahramonline, informeazăhuffingtonpost.com, citat de agenția Mediafax.

Statueta egipteană, cunoscutăși ca „una dintre fiicele faraonului Akenathon”, o prezintăpe una dintre surorile lui Tutankhamon, fiind probabil unul dintre cele mai importante artefacte furate din muzeul situat în orașul Minya. Protestatarii au desfigurat și au distrus piese din muzeu care nu puteau fi transportate.

Cu toate căpeste 600 dintre obiectele expuse la Muzeul din Mallawi au fost recuperate de poliție, alte câteva sute – inclusiv statuta surorii lui Tutankhamon – sunt încăpierdute, motiv pentru care Egiptul a emis o alertăinternațională, cerând ajutorul UNESCO și al Interpolului pentru găsirea acestora.

Egiptologul Monica Hanna a declarat pentru publicația The Telegraph căa stat de vorbăcu unii dintre autorii jafului, la câteva zile dupădistrugerea muzeului. „Guvernul își distruge poporul, prin urmare noi am distrus muzeul pentru căaparține guvernului”, i-ar fi răspuns aceștia.
museum egipt
Monica Hanna suspecteazăcăfuria mulțimii nu ar fi decât un paravan pentru dispariția „fiicei faraonului Akenathon”. Artefactele din perioada domniei lui Akenathon au o valoare inestimabilăpe piața neagrăa comerțului cu obiecte de artă, iar egiptologul a declarat căs-ar putea ca jefuirea muzeului sănu fi fost decât un pretext pentru furtul statuetei și a altor artefacte de valoare.
muzeu egipt

„Cred căautorii jafului știau pe ce au pus mâna”, a mai spus Monica Hanna, care a denunțat vandalizarea siturilor arheologice din Egipt în urma evenimentelor politice din ultimii ani.

Tutankhamon a devenit faraon la vârsta de 10 ani, în 1333 î.e.n., și a domnit timp de nouăani, pânăla moartea sa. A făcut parte din dinastia a 18-a, care a domnit în perioada Noului Regat din istoria Egiptului.
touthankamon sister

Comments

comments

About the Author