Sistem performant pentru condiții de vizibilitate redusăpe Aeroportul din Timișoara

Posted on ian. 21 2015 - 9:49pm by petre

Aeroportul Internațional Timișoara și Romatsa DSNA Timișoara pun în funcțiune un sistem performant pentru a asigura operarea aeronavelor în condiții de vizibilitate foarte redusă. Dupăefectuarea unor lucrări în perioada 2013-2014 care au constat în proiectarea și instalarea sistemelor de balizaj luminos și nagivație aerianăși în urma  elaborarării “Procedurii de apropiere instrumentalăde aerodrom„, sistemul va fi operațional începând cu 5 februarie 2015.

 

Odatăcu intrarea în vigoare a acestui sistem, la Aeroportul din Timișoara, aeronavele vor putea ateriza dacăcondițiile meteo asigurăo vizibilitate de numai 200 m pe direcția principalăde aterizare – dinspre Est (categoria IIIA) și de minim 350 de metri pe direcția secundarăde aterizare – dinspre Vest (categoria a II-a), fiind singura pistădin țarădotatăla acest nivel pe ambele direcții pentru proceduri de aterizare în condiții de vizibilitate redusă.

 

Astfel, va crește categoria de operare a aeroportului și va fi redusădistanța minimăde operare dupăcum urmează:

Pe direcția de aterizare principală- dinspre EST, Aeroportul va avea Categoria III A (de la Categoria a II-a cum este în prezent):

 

Direcția EST CAT II

în prezent

CAT III A

din 05.02.2015

Plafonul norilor  peste 30 m sub 30 m
Vizibilitatea în lungul pistei 350 m 200 m

 

Înacelași timp, pe direcția de aterizare secundară- dinspre VEST, au fost finalizate investițiile în sistemele tehnice de balizaj precum și elaborarea și publicarea hărților de apropiere instrumentală, astfel încât, tot din 5 februarie 2015, și pe aceastădirecție va crește categoria de operare:

 

Direcția VEST CAT I

în prezent

CAT II

din 05.02.2015

Plafonul norilor 60 m 30 m
Vizibilitatea în lungul pistei 550m 350 m

 

Avantajul major al aeroportului Timișoara (dotarea pistei la ambele capete cu echipamente de radionavigație și de balizaj luminos) este căpermite aterizarea din orice direcție, în condiții de vizibilitate redusă, astfel încât pentru companiile aeriene înseamnătimp de zbor mai redus și reducerea consumului  de combustibil. Aceastăfacilitate oferităcompaniilor aeriene de către Aeroportul Timișoara va reduce considerabil riscul întârzierilor sau anulării curselor, iar pasagerii vor putea călători conform programului de zbor.

INFOGRAFIC CATEGORIE PISTA (570x760)

 

Administrația Aeroportului are o preocupare permanentăde a crește siguranța operațiunilor aeriene, săofere facilități suplimentare companiilor aeriene și implicit, pasagerilor.

De menționat căaceste dotări tehnice ale aeroportului trebuie corelate cu dotările tehnice ale aeronavelor precum și cu nivelul de calificare al piloților, toate aceste condiții fiind obligatorii pentru aterizarea și decolarea în condiții de vizibilitate redusă.

 

Comments

comments

About the Author