Sfântul Ștefan, primul martir, ocrotitorul nedreptățiților și al bolnavilor

Posted on dec. 27 2015 - 10:44am by petre

Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Iisus și primul martir al Bisericii, este serbat pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, existând credința căacesta îi ajutăpe bolnavi și pe cei care se judecăde multăvreme, dar și căîn aceastăzi persoanele certate trebuie săse împace.

O veche tradiție spune căde ziua Sfântului Ștefan este bine săaducem în casăicoana care-l înfățișeazăpe acest martir, sfântul ajutându-i pe creștinii care au probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecăde multăvreme cu alte persoane.Sfantul Stefan Icoana

Întradiție se mai spune căpentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie sădăruim icoana Sfântului Ștefan sau o candelănouă, aprinsă.

Înaceastăzi, în biserici se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu alimente celor care poartănumele Sfântului Ștefan. Înunele zone din Muntenia se preparăPâinicile lui Ștefan, care au formărotundăși sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan. Dupăce se sfințesc de către preot, la biserică, se împart de pomanăcopiilor săraci.

Se mai zice căîn aceastăzi persoanele certate trebuie săse împace.

Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autoritățile iudaice, deschizând drumul unui impresionant șir de martiri creștini, pedepsiți pentru credința lor.

Sfântul Ștefan era de neam ales și provenea din seminția lui Avraam. Numele lui este de origine grecească- Stephanos – și înseamnă”coroană”, „ghirlandă”, „cunună”.

Misiunea Sfântului Ștefan era aceea de a demonstra căIisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament. Datoritărâvnei și credinței sale, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea de a săvârși minuni. Având harul divin al minunilor, care-i însoțeau adesea propovăduirile, Sfântul Ștefan a stârnit mânia autorităților iudaice, care l-au chemat la judecatăîn fațăSinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzându-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea, dar și de faptul căstricăLegea lui Moise.

ÎnfațăSinedriului, Ștefan și-a prezentat argumentele sale solide din scripturi, arătând călegea se împlinește prin Hristos, adicăprin Mesia, cel prezis de profeți, dar nu a reușit să-i convingăpe judecători, fiind alungat din cetate și lovit cu pietre. Prăbușit sub povara bolovanilor aruncați asupra lui, Ștefan a avut totuși puterea ca, înainte de a muri, săcearăiertare pentru ucigașii lui: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Sfântulu Ștefan a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat. Având în vedere căîn vremea aceea cei care erau uciși cu pietre nu puteau fi înmormântați în cavoul familiei, se presupune cătrupul Sfântului Ștefan a fost pus în mormântul unui creștin. Moaștele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Când i s-au descoperit moaștele, pe mormântul său a fost scris „chiliel”, care în limbăebraicăînseamnă”cunună”, pentru căel a luat, cel dintâi dintre creștini, cununa muceniciei.

Comments

comments

About the Author