Secuii comemoreaza Masacrul de la Siculeni

Posted on Ian 7 2014 - 7:00pm by arpad

Megemlékezés a 250 évvel ezelõtti vérengzésrõl Madéfalv?Secuii din Transilvania au comemorat 250 de ani de la Masacrul din Siculeni. In anul 1764 la ordinul stapanirii austriece 400 de secui au fost executati.

 

Masacrul de la Siculeni (latină Siculicidium “uciderea de secui”, în maghiară Madéfalvi veszedelem) a fost o execuție în masă organizată în anul 1764 de armata austriacă împotriva secuilor rebeli, care s-au împotrivit încorporării în nou înființatele regimente grănicerești secuiești ale graniței militare. Acțiunea a fost ordonată de autoritățile imperiale de la Viena.

Cu executarea ordinului a fost însărcinat generalul Adolf Nikolaus Buccow, guvernatorul imperial al Transilvaniei, care, după refuzul secuilor, și-a dat demisia. Locul lui a fost luat de generalul conte Joseph von Siskovics care, în seara înzăpezită de 7 ianuarie 1764 (ajunul Crăciunului Ortodox), a atacat localitatea Mádéfalva (azi Siculeni).

În timpul masacrului, peste 400 de bărbați, femei și copii au fost uciși de salvele de artilerie ale austriecilor. Placa memorială dezvelită în 1899 la fața locului menționează 200 de victime.

Seculeni

Consecința imediată a masacrului a fost emigrarea a numeroși secui în Moldova, unde au înființat sate noi sau s-au refugiat în comunitățile de ceangăi din Bucovina. Satele nou înființate au fost Istensegíts (“Doamne ajută”) (Țibeni), Fogadjisten (“Doamne primește”) (1776, Iacobești), Hadikfalva (Dornești), Józseffalva (1785, Vornicenii Mari), Andrásfalva (1786, Măneuți). În prezent, aceste sate fac parte din județul Suceava.

Din toamna anului 1940 până în primăvara anului 1941 a avut loc repatrierea secuilor din Bucovina.

sursa: Wikipedia

 

 

MTI-foto

Comments

comments

About the Author