Sebastian Ghiță, urmărit penal

Posted on feb. 17 2015 - 6:11pm by petre

Deputatul Sebastian Ghițăa fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de sprijinirea unui grup infracțional organizat, anunțăDNA.

Pe timpul cât se aflăsub control judiciar, Ghițătrebuie sărespecte următoarele obligații: săse prezinte la DNA Ploiești, ori de câte ori este chemat, săinformeze de îndatăDNA Ploiești cu privire la schimbarea locuinței, săse prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, sănu părăseascățara, decât cu încuviințarea prealabilăa procurorului competent, sănu se apropie de anumite persoane nominalizate și sănu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, și sănu dețină, sănu foloseascăși sănu poarte arme.

Deputatul Sebastian Ghițăa fost audiat marți la DNA Ploiești, în dosarul în care sunt vizați și cumnatul lui Ponta, Iulian Herțanu, șeful CJ Prahova Mircea Cosma și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

La ieșirea de la DNA, Ghițăa spus căa fost începutăurmărirea penalăîn cazul său și căare interdicție de a se întâlni cu șeful CJ Prahova Mircea Cosma și fiul acestuia Vlad Cosma, puși sub control judiciar.

Deputatul Sebastian Ghițăa mai afirmat căa dat declarații în fața procurorilor despre natura relațiilor pe care le are cu Iulian Herțanu și căle-a explicat anchetatorilor cănu este unul dintre apropiații cumnatului premierului.

El a mai spus că, în opinia sa, în orice județ s-ar fi derulat contractul ar fi putut exista suspiciuni căfirma Grossmann Engineering Group ar fi fost favorizatăde către autorități, dar căacest lucru nu este posibil având în vedere căe vorba de fonduri europene.

ÃŽntrebat care sunt relațiile sale cu Vlad Cosma, Ghițăa răspuns căeste „coleg de partid ca și Mircea Cosma”, el menționând căpe funcționarul CJ Prahova nu-l cunoștea.

„Nu-mi dau seama unde poate săse găseascăo dovadăcăeu i-aș fi sprijinit”, a spus Ghiță, precizând căîntre el și premierul Victor Ponta „nu a fost niciodatăvreo discuție”.

Sebastian Ghiță, Mircea și Vlad Cosma au fost puși sub urmărire într-un dosar privind extinderea canalizării la Comarnic de către o asociere din care face parte și SC Grossman Engineering Group, firmăal cărei administrator este Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Înacest dosar mai sunt audiați la DNA Ploiești Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, și fostul consilier județean în CJ Prahova Mihai Coman, care deține firma SC Indserv din Ploiești.

Lucrările care fac obiectul acestui dosar penal au fost realizate în baza unui proiect european, fiind executate de SC Hidro Prahova SA, societate constituităprin asocierea Consiliului Județean Prahova cu mai multe consilii locale din județ, precum și de SC Euroconstruct Trading 98 SRL și SC Grossman Engineering Group SRL, una din firmele lui Iulian Herțanu.

Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic a început în anul 2012 și trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.

Potrivit unor surse judiciare, Iulian Herțanu, împreunăcu Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator și asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL Dobroești, precum și cu Mihail Marian Coman, administrator și asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA, în funcția de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, „au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic»”.

Contractul a fost semnat în 13 ianuarie 2012, între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL și SC Hidro Prahova SA Ploiești, acesta fiind finanțat în mare parte din fonduri de la Uniunea Europeană.

Anchetatorii îi suspecteazăpe reprezentanții acestor firme căși-ar fi însușit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegalăa destinației fondurilor obținute și prin sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, respectiv prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

La grupul infracțional ar fi aderat și Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, începând din 25 aprilie 2014, se mai aratăîn documentele citate.

Sursele citate au mai declarat, pentru MEDIAFAX, căîn acest dosar anchetatorii suspecteazăcăs-ar fi deturnat aproximativ 54 la sutădin fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însușiți în interes propriu. De asemenea, în cauzăsunt suspiciuni și cu privire la comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, printre care și fapte de evaziune fiscală.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author