Se redeschide granița pe pista de biciclete dintre Timișoara și Serbia – sârbii pun la dispoziția amatorilor 50 de biciclete electrice pentru a descoperi Banatul pe două roți

Posted on mart. 3 2023 - 7:42pm by petre

Amatorii de excursii cu bicicleta vor putea ajunge, începând din luna mai, până în orașul Zrenjanin, din Serbia.

Se deschide un punct de trecere a frontierei pe pista de biciclete de pe malul canalului Bega.

Acțiunea va avea loc în fiecare weekend al prima săptămâni din fiecare lună, pe traseul numit “International CyclePath Zrenjanin – Timișoara”.

 

Anunțul a fost făcut, vineri, la conferința de presă de la restaurantul Balkan Bistro din Timișoara de către Jaroslav Stevanov, reprezentantul Organizației de Turism a municipalității din Zrenjanin.

Pentru început, sârbii vor pune la dispoziție 50 de biciclete electrice, pentru cei care nu au condiția fizică de a pedala pe întregul traseu, de 70 de kilometri, dintre Timișoara și orașul din Serbia.

Pe lângă pista velo, pe traseul din țara vecină au fost deja amenajate locuri de odihnă, mici cafenele, restaurante și locuri de cazare, dar există și puncte de atracție turistică, în mai multe localități de pe această rută.

 

De partea română, Consiliul Județean Timiș, alături de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș și Administrației Bazinală de Apă Banat au realizat un acord de parteneriat pe zece ani, pentru administrarea pistei de biciclete ce duce spre sârbi. CJT se ocupă de reparațiile necesare, inclusiv asfalt, curățenie și refugii.

Tot consiliul județean s-a ocupat și de îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor de pe traseu, prin avertizarea cu indicatoare și crearea de insule de colectare selectivă a gunoiului.

Pe teritoriul românesc, pista are o lungime de 37 de kilometri și pornește de la marginea Timișoarei, apoi continuă de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia.

Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, într-un proiect care a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.

De asemenea, pista face parte din ruta EUROVELO 13, lucru care permite aplicarea pentru fondurile din PNRR, pentru lucrări la standarde europene.

Acum, vecinii sârbi vin cu un proiect consistent, de permanentizare a traseului veloturistic, pe trasee mai lungi și cu servicii conexe.

Amatorii de cicloturism vor putea să ajungă în orașul Zrenjanin din Serbia începând din luna mai, prin intermediul unei piste de biciclete care traversează granița dintre cele două țări. Potrivit unui anunț făcut de reprezentantul Organizației de Turism a municipalității din Zrenjanin, Jaroslav Stevanov, punctul de trecere a frontierei va fi deschis în fiecare weekend al primei săptămâni din fiecare lună, pe traseul denumit „International CyclePath Zrenjanin – Timișoara”, care urmează cursul râului Bega. În funcție de condițiile meteorologice și de anotimp, punctul de trecere a frontierei va fi disponibil pentru cicliști.

În plus, autoritățile sârbe vor pune la dispoziție 50 de biciclete electrice pentru cei care nu pot parcurge întregul traseu de 70 de kilometri dintre Timișoara și Zrenjanin. Pe traseul din Serbia, cicliștii vor găsi și puncte de atracție turistică, locuri de odihnă, mici cafenele, restaurante și cazare.

În România, pista de biciclete are o lungime de 37 de kilometri și începe de la marginea Timișoarei, continuând de-a lungul râului Bega până la granița cu Serbia. Consiliul Județean Timiș, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș și Administrația Bazinală de Apă Banat au realizat un acord de parteneriat pe zece ani pentru administrarea pistei de biciclete și îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor de pe traseu.

Pista de cicloturism a fost finanțată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia cu peste 2,3 milioane de euro și face parte din ruta EUROVELO 13, ceea ce permite aplicarea pentru fonduri din PNRR pentru lucrări la standarde europene. Autoritățile sârbe își propun să permanentizeze traseul veloturistic și să-l extindă cu servicii conexe.

“Orașul Zrenjanin este co-participant în proiectul Euro Velo Park, alături de Kikinda și alte câteva localități din zonă. Pe lângă traseul principal comun, România – Serbia, venim și cu rute secundare, mai scurte, spre diverse obiective turistice.
Punem la dispoziție biciclete electrice, cu o autonomie de 100 de kilometri, pentru a oferi și celor cu o formă fizică mai puțin sportivă, ocazia de a face veloturism. În proiect sunt implicate mai multe organizații de turism partenere din Serbia și din România. Oferta turistică e una atractivă”, a spus Jaroslav Stevanov la conferința de presă de vineri de la restaurantul Balkan Bistro din Piața Unirii din Timișoara.

Comments

comments

About the Author