Anchetatorii fac percheziții, miercuri, la peste 100 de adrese din Capitalăși din mai multe județe, în cazul unei rețele ai cărei membri sunt suspectați de evaziune fiscalăși spălare de bani, dupăce ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată.Potrivit unor surse judiciare, perchezițiile, făcute de procurorii DIICOT, vizeazămembrii unei grupări organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani și punere în circulație de produse alterate.
Conform surselor citate, gruparea infracționalăar fi produs, în acest fel, un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro.
Sursele citate au precizat cămembrii grupării aduceau din țări ale Uniunii Europene carne pe care o puneau în vânzare în magazine din România fărăsădeclare cantitățile. Încazul în care carnea depășea termenul de valabilitate, aceasta era procesatăși transfomatăîn diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vânzare în magazine, au mai spus sursele citate.
Perchezițiile au loc în Capitalăși în mai multe județe, între care Ialomița și Dâmbovița.
Angajați de la Direcția Vămilor și Protecția Consumatorilor sunt printre persoanele vizate în anchetă, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Înurma perchezițiilor, persoanele suspectate în acest caz vor fi duse la sediul DIICOT central.
Președintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, a declarat miercuri, întrebat despre gruparea care ar fi comercializat carne alterată, căastfel de produse nu pot ajunge pe rafturi, într-un comerț fiscalizat, iar dacăse întâmplă”accidente”, acea marfăare modificări de culoare și miros.
Tweet
„Carnea alteratănu poate ajunge, în mod normal, pe rafturi, într-un comerț fiscalizat. Dacăse întâmplăaccidente, ca anumite societăți săaibăastfel de carne, carnea respectivăare în primul rând modificări de culoare, de consistențăși de miros”, a spus președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Vlad Mănăstireanu a adăugat căANSVSA nu a fost solicitatăsăparticipe la acțiunea de miercuri a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizatăși Terorism.
„Este o acțiune a DIICOT, a Antifraudei, o acțiune pentru care noi nu am fost solicitați. Direcția SanitarăVeterinarăBucurești este la douădepozite. Nu există, pânăla acest moment, suspiciunea căacea carne ar fi alteratăsau cu termen de valabilitate expirat”, a mai spus Mănăstireanu.
El a precizat cănu știe despre ce carne este vorba în ancheta procurorilor.
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat miercuri, întrebat despre gruparea care ar fi comercializat produse din carne alterată, căs-au identificat unele cantități, care s-ar putea săprovinădin zona de evaziune fiscală, precizând căeste puțin probabil ca marfa săfi ajuns la vânzare.
„Este puțin probabil ca marfa săfi ajuns săfie pusăîn vânzare. Se desfășoarădeja o acțiune a Direcției Antifraudă. S-au identificat anumite cantități. Probabil căprovine din zona de evaziune fiscalăși controalele au fost eludate”, a spus ministrul Daniel Constantin.