SĂƒrbătoarea Tuturor Sfinților sau „Ziua Morților„

Posted on nov. 1 2013 - 10:20pm by petre

SĂƒrbătoarea Tuturor Sfinților sau Luminația, este o sărbătoare creștinăîn care sunt sărbătoriți toți sfinții. Înbisericile occidentale (Romano-Catolică, Anglicană, bisericile protestante) sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie.

Ziua Mortilor

Înbisericile răsăritene – Ortodoxăși Greco-Catolică- prima duminicădupăRusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul vestic. Înzonele de interferențăapuseană, de exemplu în Banat, credincioșii ortodocși și greco-catolici au luat obiceiul de a merge la cimitir în seara zilei de 1 noiembrie, pentru a-și cinsti morții, ziua fiind numităși „Ziua Morților„.

Istoric

SĂƒrbătoarea Tuturor Sfinților își are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri sărbătorea cu un fast deosebit pe toți martirii creștinătății, știuți și neștiuți, în prima duminicădupăsolemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, considerând cătăria, curajul și statornicia martirilor sunt prin excelențăopera Duhului Sfânt, promis și dăruit Bisericii Sale de către Cristos Mântuitorul.Biserica din Roma a adoptat aceastăsărbătoare în secolul al VI-lea.

Dupăo sutăde ani, Papa Bonifaciu al IV-lea a fixat data sărbătoririi tuturor martirilor la 13 mai, zi în care Panteonul roman, transformat în bisericăcreștină, a fost sfințit și dedicat Născătoarei de Dumnezeu și tuturor martirilor, primind numele de „Sancta Maria ad martyres” – „Sfânta Maria între martiri”. Întimpul slujbei solemne din ziua de 13 mai, la un anumit moment, peste mulțimea de credincioși se revărsăo ploaie de petale de trandafiri roșii-stacojii, coborând lin de la înălțimea cupolei maiestuoase. Ulterior, sărbătoarea și-a lărgit conținutul, devenind sărbătoarea „Tuturor Sfinților”, și a fost extinsăla toate bisericile din Apus. Înanul 835, Papa Grigore al IV-lea a transferat sărbătoarea la 1 noiembrie, datăla care se celebreazăși astăzi.

Comments

comments

About the Author