SĂƒrbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Posted on ian. 30 2014 - 12:41pm by petre

Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți pe 30 ianuarie, aceastădatăfiind stabilităde Sfântului Ioan Mauropous în urma unei minuni.

Sfintii Trei Iararhi

Spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare disputălegatăde cei trei ierarhi, pe care îi prăznuim pe 30 ianuarie, oamenii întrebându-se care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gurăde Aur. Dupăcâțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început săi se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. Încele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei sfinți împreună.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan ne aratămodul în care sfinții conlucrează- cu Dumnezeu și între ei -, așa cum și noi trebuie săne unim, în cuvânt și în lucrare:

„Dupăcum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbănu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, sănu se mai certe pentru noi. Cănevoința noastră, cât am fost în viațăși dupămoarte, a fost săîmpăcăm pe oameni și săaducem în lume pace și unire. ÃŽmpreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singurăzi, și înștiințeazăcu aceasta pe creștini, ca noi în fața lui Dumnezeu, una suntem.”

Înurma acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comunăa celor Trei Ierarhi, stingându-se astfel și disputele din capitală, lumea unindu-se în sărbătorirea împreunăa Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfântului Grigorie Teologul și a Sfântului Ioan Gurăde Aur.

Pentru a recunoaște valoarea teologicăa Sfinților Trei Ierarhi, prin hotărârea luatăla Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

Programul liturgic al Catedralei mitropolitane cu prilejul hramului „Sfinților Trei Ierarhi„

Trei Ierarhi Catedrala Slujba
Miercuri,29 ianuarie

ora 18:00 – Vecernie cu Litie

Joi, 30 ianuarie

ora 7:00 – Utrenia
ora 8:30 – Acatistul Sfinților Trei Ierarhi
ora 9:30 – Sfânta Liturghie Arhierească
ora 17:00 – Vecernia urmatăde Concertul Corului Catedralei mitropolitane

Vecernie cu Litie la Catedrala mitropolitanădin Timi?oară

Manifestările prilejuite de hramul Catedralei mitropolitane din Timi?oarăau debutat miercuri, 29 ianuarie, de la ora 18:00, cu oficierea Slujbei Vecerniei cu Litie de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei mitropolitane și colaboratori de la Centrul eparhial. La slujba au participat elevi de la clasele teologice ale Liceului Pedagogic “ Carmen Sylva„ din Timișoara, studenți și profesori de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, precum și numeroși credincioși timișoreni. Răspunsurile la slujba au fost date de grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin„.

surse: Mitropolia Banatului, CrestinOrtodox .ro

SĂƒrbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Comments

comments

About the Author