Sărbătoarea Sfântului universal – Moaște ale Sfântului, la Timișoara

Posted on Iun 13 2017 - 2:16pm by petre

La 13 iunie, creștinii catolici din întreaga lume îl sărbătoresc pe cel mai popular sfânt, Anton de Padova.

Cu siguranță unul dintre cei mai iubiți și venerați sfinți ai Bisericii Catolice este Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul săracilor, al oprimaților și înfometaților, al femeilor însărcinate, al copiilor al călătorilor, al bătrânilor, al pescarilor, al naufragiaților, găsitorul obiectelor pierdute, ocrotitor al animalelor.

Toată lumea îl cunoaște pe Sfântul Anton și vorbește de binefacerile ce el le împarte tuturor acelora care aleargă la dânsul. Se știe, de asemenea, că puterea acestui sfânt întrece adesea așteptările evlavioșilor care își pun încrederea în el. Faima de Făcător de minuni ce o avea, încă trăind pe pământ, i se cuvine și azi, și creștinătatea toată i-o acordă cu bucurie. Bisericile zidite în cinstea lui sunt nenumărate; altarele închinate amintirii lui se găsesc atât în catedralele mărețe ale orașelor cât și în modestele bisericuțe de la sate. Icoana lui, prezentă în casele creștine, străjuiește de la loc de cinste fericirea familiilor, putem zice, pe întreg cuprinsul pământului.

Sfântul Anton este sfântul universal, și această popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale.

St Anthony 1

Moastele Sfantului Anton de Padova in Italia

Sfântul Anton însă este și un strălucit model de sfințenie creștinească. Virtuțile sale eroice au fost acelea ce l-au făcut atât de plăcut lui Dumnezeu și au dat totdeauna putere deosebită rugăciunilor lui. Se cuvine, deci, ca toți creștinii să-l aibă și ca exemplu de urmat în virtuțile creștinești, pentru ca, imitându-l, să-l înduplece mai ușor a mijloci pentru dânșii la Dumnezeu pentru a le dobândi harurile cerute. Iată pentru ce, la datele cele mai însemnate din viața lui, trebuie să unim și îndemnul la imitarea însușirilor sale sufletești, care l-au făcut să fie iubit de Dumnezeu și de oameni și i-au adus mărirea nepieritoare de sfânt cunoscut oriunde; sau cum îl numea Papa Leon al XIII-lea: Sfântul lumii întregi.

O raclă cu moaștele Sfântului Anton de Padova se găsește în turnul din dreapta al impozantei Biserici Millennium din Timișoara, într-un altar special consacrat Sfântului. La 23 iunie 2004, pentru prima dată în România, relicvele cele mai importante ale Sfântului Anton, o bucată de carne pietrificată și un strat de piele din obraz, ținute într-un bust aurit al Sfântului, au poposit pentru două zile la Timișoara. Într-un frumos gest ecumenic, la Timişoara relicva Sfântului Anton a fost întâmpinată şi de IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, care a amintit de mesajul de pace şi iubire frăţească a sfântului: “Sfântul Anton este unul dintre cei pe care Dumnezeu i-a trimis în lume să ducă cuvântul lui, să ajute oamenii, să-i îndrepte pe calea credinţei. Acum, când avem prilejul să-i cinstim Relicva, avem prilejul să ne mărturisim credinţa, avem îndemnul Sfântului de a-l urma pe Cristos şi de a trăi în frăţie.”

 

O relicva de gradul I a Sfantului Anton se afla in Biserica greco-catolica Sfantul Iosif, din Timisoara. Este vorba de o bucatica de tegument din corpul calugarului. Aceasta este inchisa cu grija intr-o caseta de sticla, iar tegumentul este asezat intr-o coroana de aur. Astfel de relicve au fost impartite pe intreg globul, indeosebi in bisericile romano-catolice.

Comments

comments

About the Author