Sărbătoarea APOSTOLULUI ANDREI – OCROTITORUL ROMÂNIEI * La mulți ani celor 700 de mii de români care își sărbătoresc onomastica

Posted on Noi 29 2016 - 10:40pm by petre

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte.Sfantul Andrei

Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.

Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume –  Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.

Sfantul Andrei – ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : „Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20).

Aproape 700.000 de români, dintre care peste 352.000 bărbaţi şi peste 340.000 femei, îşi sărbătoresc onomastica în ziua Sfântului Apostol Andrei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Conform sursei citate, peste 692.000 de cetăţeni români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc onomastica miercuri, 286.500 poartă numele de Andreea, 25.400 – Andra, iar 20.900 – Andrea. De asemenea, peste 7.000 de femei se numesc Andreia, iar alte 350 – Andruţa şi Andruşa.

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 331.400, poartă numele Andrei. Alţi 12.200 se numesc Andras, 3.200 – Endre, iar 4.200 – Andreeas sau Andreas. De asemenea, 681 de bărbaţi poartă numele de Andreiu, 13 – Andruşa şi Andruţa, iar alţi 23 se numesc Andrieş, potivit datelor statistice.

Sfântul Andrei, cunoscut ca Ocrotitorul României, este considerat Apostolul românilor sau Creştinătorul poporului român.

sursa: CreștinOrtodox.ro

Comments

comments

About the Author