
Ca sa nu plateasca impozitul majorat, timisorenii isi instraineaza locuintele
Ca sa scape de plata impozitelor, timisorenii care detin mai multe imobile, le instraineaza copiilor sau rudelor celor mai apropiate. In evidenta municipalitatii se afla in aceasta situatie 29.000 de cetateni ai urbei de pe Bega. Dintre acestia, ca sa-si treaca locuintele pe numele copiilor merg la Directia Fiscala aproape 200 de persoane zilnic. Cei mai castigati par sa fie insa notarii.
Potrivit sefului Directiei Fiscale din Primaria Timisoara, Adrian Bodo, comparativ cu alte taxe care se duc la stat, taxa pentru impozit este chiar mica. Impozitul pe cladiri in Romania este extrem de mic. Am propus ca sistemul de calcul sa fie similar ca cel de la persoane juridice. Comparativ cu alte taxe pe care le platim, impozitul este de doi lei, a precizat Adrian Bodo, oferind si un exemplu pentru a explica cat mai bine situatia. Ce-ar fi daca fiecare am avea cate doi metri patrati de asfalt pe Take Ionescu si cand se strica sa-l reparam fiecare? Sau sa i se atribuie fiecarui cetatean cate un bec in oras, spune seful Directiei Fiscale.
Mai mult, de aceasta data, populatia nu va mai fi informata de scumpirea impozitului prin scrisori, deoarece nu sunt bani, iar fiecare scrisoare costa 10 lei. In schimb, timisorenii care nu stiu cum se calculeaza impozitul si cat trebuie sa plateasca se pot deplasa la Biroul de Consiliere pentru Cetateni din cadrul Directiei Fiscale.
Termenul scadent de plata a diferentelor de impozit stabilite conform noilor prevederi este 31 decembrie 2010.
Roxana Deaconescu