Românii să facă economie la energie! Guvernul pregătește sancțiuni pentru cei care fac risipă

Posted on sept. 10 2022 - 4:48pm by petre

 

Premierul Nicolae Ciucă face apel la populaţie să reducă risipa de energie electrică şi afirmă că s-a discutat în Guvern despre un sistem de penalităţi pentru cei care nu fac acest lucru, concomitent cu bonificaţii acordate celor care economisesc, dar nu există în prezent, soluţii tehnice pentru aplicarea unor astfel de măsuri.

El spune că Guvernul îi va sprijini pe toţi furnizorii mici de energie care pot „avea probleme” în urma adoptării noii Ordonanţe din domeniu.

Întrebat, sâmbătă, dacă Guvernul ia în calcul măsuri de premiere a consumatorilor care fac economie la energia electrică şi de taxare suplimentară a celor care consumă mult, mai ales la orele de vârf, primul ministru Nicolae Ciucă afirmă că s-a discutat această ipoteză la nivelul Executivului, dar că încă nu există o soluţie tehnică în acest moment pentru aplicarea unei astfel de măsuri.

„Am discutat în şedinţa de guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit, şi facem apel la populaţie, să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni pentru a putea să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă susține decuplarea tarifelor la energia electrică de cele practicate la gazele naturale

În ceea ce priveşte eventuala decuplare a tarifelor la energia electrică de cele practicate la gazele naturale, măsură adoptată deja de alte state europene care nu au preţuri mari la energie datorită acestei decizii, primul ministru afirmă că România susţine acest demers.

PE ACELAŞI SUBIECT
Măsura crucială care dă peste cap planurile UE, în lupta cu criza energetică. Ruşii „folosesc gazul ca armă de război”
La iarnă, România ar putea rămâne fără curent în orele de vârf. Cine ar putea fi primii debranşaţi, pentru a evita o criză
Va rămâne România fără energie la iarnă? Ciucă: „Nu identificăm riscul. Trebuie să fim pregătiți, să avem inclusiv un scenariu negru”
„Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susţinem propunerea de decuplare a preţului la energie de cel al gazelor, o soluţie unitară în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, precum şi o soluţie unitară în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa SPOT astfel încât să nu existe fluctuaţiile acelea de preţ”, a explicat premierul.

Întrebat ce părere are despre declaraţiile celor care spun că, în urma noilor acte legislative din domeniul energiei, mulţi furnizori pot intra în faliment, premierul spune: „Am analizat toate aceste aspecte, am discutat inclusiv această vulnerabilitate, ca o parte dintre furnizori – este vorba de furnizorii mici – să aibă probleme şi suntem în măsură să sprijinim pe toţi cei care vor avea probleme”.

sursa: Observator News

Comments

comments

About the Author