Românii nu vor mai putea fi păcăliți legal la rafturile magazinelor

Posted on feb. 10 2023 - 5:33pm by petre

A intrat în vigoare „Legea laptelui”. Astfel, produsele din lapte trebuie vândute la rafturi separate de produsele lactatele cu diferitele adaosuri.

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va participa în funcţionarea Observatorul laptelui şi al produselor lactate, prin furnizarea de date, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, alături de alte instituţii ale statului responsabile.

Articolul 6 din Legea laptelui şi a produselor lactate nr.307/2022 prevede ca produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, să se comercializeze într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.

Informaţiile care vor fi furnizate de ANSVSA sunt cele privind: numărul şi dimensiunea exploataţiilor de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre înregistrate/autorizate sanitar veterinar, efectivul de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), mişcarea animalelor, producţiile exploataţiilor de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre, numărul şi capacitatea unităţilor de procesare lapte şi produse lactate înregistrate/autorizate sanitar veterinar, cantitatea de lapte procesată şi a produselor lactate procesată.

 

Observatorul laptelui şi al produselor lactate este un mecanism, înfiinţat în acord cu reglementări europene, care va monitoriza piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate, prin centralizarea datelor de pe piaţă, dar şi prin urmărirea, analizarea tendinţelor din ţara noastră privind producţia şi echilibrul dintre cerere şi ofertă, inclusiv din perspectiva costurilor de producţie.

ANSVSA a întreprins demersuri, încă din luna decembrie a anului trecut, prin cooptarea Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) în implementarea unui proiect pilot de remodelare şi repoziţionare pe rafturi pentru delimitarea clară la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte şi cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate (articolul 6* din Legea laptelui şi a produselor lactate nr.307/2022).

 

 

Reprezentanții ANSVSA, împreună cu cei ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au mers direct într-un supermarket pentru a explica prin exemple concrete, cum trebuie diferențiate produsele care conțin 100% lapte de restul produselor ce conțin adaosuri vegetale, pentru a se evita confuzia în rândul consumatorilor. Măsura a fost luată a doua zi după adoptarea normelor metodologice ale Legea laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022 prin Hotărâre de Guvern.

Comments

comments

About the Author