Românii din vestul țării, așteptați la trei mari festivaluri în Banatul sârbesc, la Vârșeț

Posted on iun. 30 2023 - 10:18pm by petre

Românii din vestul țării, așteptați la trei mari festivaluri în Banatul sârbesc, la Vârșeț

 

Consulatul General al Serbiei din Timișoara, Uniunea Sârbilor din România, Organizația Turistică din Vârșeț și Iavor Radovancovici, moderator și reprezentantul pentru bunele relații dintre România și Serbia, au organizat marți, 27 iunie, în Piața Unirii, o prezentare a ofertei turistice în luna iulie din orașul Vârșeț Serbia.

La evenimente au fost invitați și Delia Barbu, reprezentanta Asociației de Promovarea Turistică a Timișoarei, și vicepreședintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Darius Georgiu.

Vladan Tadic, consulul general al Serbiei la Timișoara, a afirmat că aceste evenimente sunt prezentate din timp pentru ca bănățenii să afle despre evenimentele de mare interes turistic, să se organizeze și să-și facă un program pentru a participa la ele.

Aceste manifestări turistice au trezit un interes foarte mare în rândul românilor de fiecare dată și de aceea vin în număr tot mai mare să viziteze Serbia.

De fapt, asta se întâmplă și în sens invers. Sârbii sunt interesați să viziteze Timișoara și obiectivele turistice din Banat și din România. În plus, aceste manifestări de prezentare turistică au și un rol de a întări relația de prietenie dintre România și Serbia.

În acest sens, chiar Darius Georgiu, președintele CCIAT, a readus aminte chiar în limba sârbă oaspeților faptul că poporul sârb și poporul români sunt prieteni și au multe în comun.

În plus, se mai știe că România are doi prieteni: Serbia și Marea Neagră.

“Eu sunt filosârb și am participat și voi participa chiar cu familia la multe manifestări și festivaluri în țara vecină, inclusiv la Festivalul Vinului. Suntem legați ca și popoare și e bine să ne cunoaștem mai mult, inclusiv prin aceste evenimente turistice, venind români în Serbia și sârbii în România”, a fost mesajul lui Darius Georgiu.

Cristian Petcu, un român bănățean din Serbia, a vorbit în limba română despre festivalul VindRock Fest care se desfășoară an de an din 2018.

 

Evenimentul va avea loc în 20 și 22 iulie la Vârșeț.

“Mulțumesc că ne dați ocazia să facem această prezentare frumoasă a festivalului VindRock Fest în minunatul oraș Timișoara. E o manifestare care an de an crește în importanță. Vor participa trupe din Serbia și din țările vecine inclusiv formații de rock din Timișoara. Așteptăm cât mai mulți vizitatori din România să vină la acest mare festival de muzică rock”, a spus Petcu.

Tania Palcovici, președinta Asociației Turistice din Vârșeț, a vorbit despre Vino Fest – Festivalul Vinului 2023 care va avea loc, între 30 iunie și 1 iulie în Piața orașului Vârșeț.

Deschiderea va avea loc, vineri 30 iunie, la ora 19:30, iar de la ora 21, orchestra de tamburaș Gospon va susține un superspectacol folcloric. La ora 23:00, va fi un spectacol cu formația latino The Mambo Stars.

Sâmbătă 1 iulie, festivalul va rencepe la ora 20:00, cu un superspectacol cu orchestra de tamburaș Hercenslus, iar de la 21:30, festivalul va continua cu orchestra de tamburași La Banda. La ora 23:00, va avea loc un spectacol cu formația muzicală Legende.

Domnul Zoran reprezentantul Centrului cultural din Vârșeț, a vorbit despre Festivalul internațional de folclor Cununa Vârșețului, care va avea loc în perioada 9-13 iulie, când va aniversa 30 de ani de activitate de când a fost înființat. În 2023, vor participa 30 de formație artistice folclorice din Serbia România, Polonia Bulgaria Ungaria și alte țări din zonă.

Din Timișoara participa ansamblul folcloric Timișul. Este festivalul cu cea mai lungă durată din Serbia și este cel mai important care are loc în țară vecină în domeniul folcloric.

În final Iavor Radovancovici a mulțumit presei și invitaților că au participat la acest eveniment de prezentare care arată încă o dată relația de prietenie dintre România și Serbia.

“Îi îndemn pe bănățeni să vină număr cât mai mare la aceste trei festivaluri de la Vârșeț, fiindcă vor avea ce vedea și vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai delicioase preparate culinare, iubitorilor de vin de folclor și de rock”, a fost mesajul lui Iavor Radovancovici, care a și fost premiat, recent, de Uniunea Sârbilor din România, pentru activitatea lui extraordinară de întărire a relației de prietenie dintre România și Serbia. De asemenea reprezentanta Uniunii Sârbilor din România a mulțumit celor prezenți în numele deputatului Ognean Crâstici, președintele Uniunii.

Comments

comments

About the Author