Copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat, joi, căformațiunea a definitivat proiectul de lege privind votul prin corespondență, care va fi transmis tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv la cabinetele președintelui Camerei, Valeriu Zgonea, și premierului Victor Ponta.
Conform proiectului, perioada în care alegătorul poate depune cererea de vot prin corespondențăeste lungă, de la data convocării alegerilor, timp de 30 de zile.
Cererea alegătorului, care trebuie adresatăAutorității Electorale Permanente (AEP), va fi însoțităde copii nelegalizate ale documentelor care sădovedeascăcetățenia românăși adresa de domiciliu sau de reședință.
AEP elaboreazăun registru al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, care opteazăpentru votul prin corespondență, iar o datăce acest registru este finalizat, AEP începe transmiterea documentelor de vot.
Alegătorul care opteazăpentru votul prin corespondențăva primi acasăun plic care conține instrucțiunile de vot, un certificat de alegător pentru votul prin corespondență, pentru a dubla garanția identității alegătorului, care se semneazăde către persoana respectivă. Înplus, în plic va exista Declarația pe proprie răspundere, care are rolul de a certifica, prin semnătura și datarea olografă, căvotul a fost exprimat în condiții legale, adicăneinfluențat de nimeni, și fărăa primi foloase materiale.
Următoare etapăeste votul, în care alegătorul primește în plic buletinul de vot și un timblu autocolant, cu anumite elemente de securitate, care imităștampila cu „votat” din secțiile de vot normale, exprimându-și opțiunea de vot prin aplicarea timblului în patrulaterul dorit.
Acest buletin de vot trebuie săasigure secretul votului. Este împăturit și plicul este alb, introduce buletinul de vot în plic și primește un sigiliu, pe care îl va aplica pe plic, astfel încât destinatarul, Biroul Electoral al Circumscripției, săpoatăverifica securitatea și secretul acestui vot.
Tot în plicul primit de la AEP, alegătorul primește un alt plic cu adreasa pretipărităa destinatarului, Biroul Electoral de Circumscripției, care este preplătit, astfel încât alegătorul are garantatăexpedierea gratuităa acestui vot.
Toate documentele sunt introduse în plic, pe care alegătorul îl expediazăla Biroul Electoral Central, prin intermediul unui operator poștal ales în urma unei licitații.
BEC, o datăce primește aceste documente, verificădacăbuletinul de vot este valid și îl introduce în urna de vot, urmând a fi deschis în momentul încheierii procesului de votare, mai prevede proiectul PNL.
sursa: Mediafax