România continuă vaccinarea cu AstraZeneca – ce spune doctorul Gheorghiță

Posted on mart. 16 2021 - 2:46pm by petre

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, astăzi, în conferința săptămânală de presă susținută la Palatul Victoria, că România va continua vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, și asta deoarece, în urma evaluărilor făcute, s-a ajuns la concluzia că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

Cu toate astea, Gheorghiță a recunoscut că aceasta a fost „cea mai dificilă decizie” pe care autoritățile în domeniu au trebuit să o ia până acu. „Ar fi fost mai ușor să spunem STOP”, spune medicul.

„România a decis în urma unei ședințe extraordinare continuare în acest moment a vaccinării cu AstraZeneca, față de care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandarea de vaccinare, având în vedere beneficii versus riscuri. (…) Un singur caz grav la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub ce se anticipează în rândul populației generale.

Astăzi se reevaluează datele colectate și raportate la nivel european.

Joi, pe 18 martie, se așteaptă o clarificare a datelor de siuguranță și a celor legate de aceste evenimente tromboembolice”, a afirmat Gheorghiță.

 

Potrivit coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, decizia de a continua vaccinarea cu serul de la AstraZeneca nu a fost deloc ușoară. Din contră, spune medicul, „a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le luăm”.

„Cea mai ușoară decizie ar fi fost să spunem STOP, dar trebuie să ținem cont că ne aflăm în plină pandemie, cu oameni care se interenează în spital, care ajung la ATI, și mulți dintre ei care își pierd viața”, a arătat acesta.

Comments

comments

About the Author