România a intrat în spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă

Posted on mart. 31 2024 - 12:35pm by petre

România a intrat în Schengen: tot ce se schimbă. Cum călătorim aerian sau maritim.

Vom scăpa de cozi, dar tot va trebui să avem la noi documentele. Mai exact, polițiștii de frontieră vor face controale aleatorii, pentru a verifica identitatea pasagerilor și pentru a preveni ilegalități. Acţiunile poliţiei nu vor avea ca obiect controlul trecerii frontierei, ci vor viza combaterea criminalităţii transfrontaliere, a migraţiei ilegale şi verificarea valabilităţii dreptului de şedere în spaţiul Schengen.

 

Procedurile pentru călătoriile cu avionul în spațiul Schengen sunt mult mai rapide. România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie.

 

Cum vor călători, aerian și maritim, cetățenii români în spațiile Schengen și non-Schengen?
În aeroporturi, românii care călătoresc către state Schengen, sunt nevoiți să parcurgă formalitățile de check-in. Spre exemplu: predarea bagajului de cală. Formalitățile de frontieră, adică locul unde, până la 31 martie, se verificau pașaportul sau cartea de identitate, nu se vor mai face. Așadar, dispare… o coadă. Deci, de la predarea bagajului, urmează direct controlul de securitate. Adică locul unde ne este verificat bagajul de mână și scoatem tot ce avem prin buzunare. Apoi, ne prezentăm direct la poarta de îmbarcare. În ceea ce privește pasagerii navelor care pleacă dintr-un port maritim românesc spre un alt port dintr-un stat Schengen, atenție! fără a tranzita şi un port al unui stat terț, nici ei nu vor mai trece prin procedurile verificărilor de frontieră, indiferent de naționalitate. Desigur, dacă polițiștii vor avea vreo suspiciune cu privire la unul sau mai mulți pasageri, ei vor putea face verificări suplimentare, cum ar fi să ceară documentele de identitate. Pentru călătoriile din România în state non-Schengen, și aerian și maritim, vor fi necesare formalitățile de control la frontieră.

Comments

comments

About the Author