Ritual milenar de vindecare românesc – Capodoperăa patrimoniului cultural imaterial al umanității

Posted on nov. 13 2013 - 2:26pm by petre

calusariExpoziția „Tradiție și SĂƒnătate„, care se va desfășura între 5 și 8 decembrie, la Sala Palatului din București, va promova, sub mottoul „Omul – purtător de tradiție și beneficiar al sănătății„, domenii precum terapiile naturale, medicina bio-informațională, arhitectura verde sau agricultura organică, biodinamică.
„Timp de milenii, în tradiția noastrăs-au păstrat, conservat și perpetuat cunoștințe legate de boli și modul de tratare al acestora. Zalmoxe însuși era recunoscut drept doctor al Omului. SĂƒnătatea trupului, a minții și a sufletului s-a concretizat în scopul suprem pentru fiecare membru al comunității, iar codurile zalmoxiene erau sacre și tainic păstrate„, afirmădl Ancu Dincă, fizicianul român care a descoperit armonizatorul biologic.

Întimpul expoziției (traditiesisanatate.ro), vor avea loc prezentări de nutriție și alimentație sănătoasă(produse bio, vegan, raw), de cosmetice și produse naturale de îngrijire corporală, sau de sănătate prin artă(muzicăpopulară, colinde, dansuri populare, meșteșuguri, costume populare) cât și concerte sau lansări de carte.
„Tradiția și sănătatea sunt douăsurse de armonie și disciplinăcare implicăomul, îi stimuleazăsimțurile (inclusiv cele rafinate, subiective, personale, aflate la ori dincolo de frontierele gândirii/rațiunii), îl redescoperă, îl hrănesc, îi susțin viața. Omul devine astfel sursăde valori, deci purtător de tradiție și beneficiar al sănătății. Remediile, ca și în cazul tradițiilor, sunt purtătoare de vibrații, frecvențe specifice viului, însăating zonele greu insondabile ale profunzimii umane„, concluzioneazădl Ancu Dincă.

S-a constatat cătradiția popularăromâneascăa conservat și perpetuat, de-a lungul mileniilor, numeroase cunoștințe privind modul de tratare a diverselor boli sau de menținere a stării de sănătate a organismului.

Cel mai cunoscut ritual care îmbinătradiția și tratarea naturalăa sănătății este dansul Călușarilor, care a fost proclamat de către UNESCO, în anul 2005, „Capodoperăa patrimoniului cultural imaterial al umanității„.

„Este o reminiscențăa culturilor păgâne, un dans ritualic, strâns legat de SĂƒrbătoarea Rusaliilor, explicădl. Ancu Dincă. Călușul este un ritual de exorcizare (sau de purificare energetică) și are acțiune asupra câmpului subtil al omului, dar și asupra corpului fizic. Lupta, dansul propriu-zis, este condusăde vătaf pentru spectatori, însărolul principal este jucat de «mut» (cel care acționeazădirect asupra bolnavului și este singurul care calcăîn interiorul cercului). «Mutul» este cel mai puternic din grupul de călușari. Mișcările gurii (de fapt, el rostește niște incantații, scuipăde trei ori o plantăpeste bolnav, de regulăusturoi), sau ale picioarelor, toate acționeazăasupra domeniului energetic, subtil al omului. Întimpul jocului călușarii preiau încărcătura negativăde la bolnav. Finalul jocului dovedește victoria binelui și se desface cercul magic iar astfel bolnavul este redat, din nou, lumii„.

Comments

comments

About the Author