Renate Weber rămâne Avocatul Poporului!

Posted on iun. 29 2021 - 12:24pm by petre

Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că judecătorii CCR au admis sesizarea depusă de PSD, privind revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

 

Astfel, ca să o revoce din funcție pe Renate Weber, coaliția de guvernare formată din PNL-USR și UDMR intenționează sa modifice legea de funcționare a Avocatului Poporului în această toamnă.

Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arată în sesizarea depusă de PSD la Curtea Constituţională, citată de Agerpres.

Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

″În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, se arată în sesizare.

Semnatarii sesizării precizează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci “tocmai constituţionalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor”.

Renate Weber, salariu de 2500 de euro ca Avocat al Poporului

În cazul în care va fi revocată, Renate Weber va pierde salariul de Avocat al Poporului, care este de 2.500 de euro pe lună.

De asemenea, potrivit ultimei sale declarații de avere, Renate Weber primește, începând din luna iulie 2020, o pensie de la Comisia Europeană de aproximativ 3.000 de euro pe lună, potrivit documentelor.

În primele 6 luni ale lui 2020, Weber a primit aproximativ 4.000 euro pe lună de la Parlamentul European, ca „indemnizație trazitorie”.

Comments

comments

About the Author