Redăm încrederea investitorilor italieni în economia românească

Posted on mart. 3 2015 - 9:49pm by petre

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, CCIRO Italia a organizat sâmbătă28 februarie 2015 la Roma cea de-a XIV ediție a Forumului Economic România-Italia, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă28 februarie la Roma, în prestigioasa sală„Michelangelo„ a Hotelului Exedra Boscolo, sub sloganul „Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească„.CCIRO Italia (721x482)

Moderarea evenimentului a revenit secretarului general, Andrea Amato care în deschidere, dupăce a salutat instituțiile și cei aproximativ 100 de participanți, antreprenori, italieni și români a făcut o sumarăexpunere a activitățiii CCIRO Italia, dar și o excelentăprezentare a temei principale a forumului, și anume schimburilor economice dintre cele douănațiuni.

Deschiderea oficialăa forumului i-a revenit președintelui Eugen Terteleac: „Prin lucrările acestui eveniment împreunăcu co-organizatorii și aici mărefer la Camera de Comerț și Industrie a României, Guvernul României prin Ministerul Energiei, ÃŽntreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri dorim sălansăm proiectul „Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească„. ÃŽncepând de astăzi obiectivul nostru principal este redarea încrederii tuturor celor care doresc săinvesteascăîn România, abandonând teoria și axându-ne pe practică. Astăzi mai mult ca oricând mediul de afaceri, investitorii români din Italia, investitorii italieni interesați săintre pe piața româneascăau nevoie de încredere, încredere în instituțiile statului român, în partenerii comerciali, instituții bancare, iar aceastăîncredere trebuie garantatăde noi cei aici prezenți astăzi: Guvernul României, Camera de Comerț și Industrie a României precum și de toate celelalte structuri care au prevăzut în caietul de sarcini misiunea de a proteja și sprijini investitorii. România este o țarăfoarte interesantădin punct de vedere investițional, iar noi putem contribui la dezvoltarea ei. Înprezent în Italia existăaproximativ 46.000 de societăți înființate de cetățeni europeni născuți în România, iar mare parte a repezentanților acestor societăți au încercat măcar o datăsăinvesteascăîn România. Din păcate de cele mai multe ori din cauza unor obstacole ca birocrația, corupția și a altor fenomene negative au fost nevoiți săabandoneze proiectele, revenind în Italia cu pierderi importante în investiții falimentare. Instituțiile italiene, inclusiv cele bancare nu au ajutat cu nimic antreprenorii români din Italia, ba mai mult aceștia au fost tinuți la distanță, mai ales în perioada de criză. Pe viitor noi suntem obligați săgăsim soluții de sprijin concret, săredăm încredere tuturor antreprenorilor și investitorilor prin punerea la dispoziție a acestui program care va garanta dezvoltarea în mod special a întreprinderilor mici și mijlocii.„

Sistemul cameral românesc, reprezentat la cel mai înalt nivel de către domnul Mihai Daraban, Președinte al Camerei de Comerț Naționale: “România reprezintăo oportunitate pentru investitorii români din Italia, precum și pentru cei străini. Încontinuare văvoi prezenta câteva sectoare de investiție prioritare în România: agricultura, transporturile și sectorul energetic. Un sector de investiții foarte important este reprezentat de sectorul agricol, iar aici mărefer în mod special la prețurile de achiziție a terenurilor agricole, mult inferioare mediei europene. Un alt sector prioritar este reprezentat de transporturi, România aflându-se într-o plinărevoluție de creere de infrastructurărutieră, feroviarăși navală. Ne intereseazăsăne concentrăm pe o componentăfoarte dezvoltatăîn Europa de Vest, și anume folosirea apelor interne, cu referire la Dunăre – Coridorul VII pan-european. Un alt proiect important este sectorul energetic, spun asta deoarece România încămai are producție de gaze la intern. Înplus avem așteptări mari de la potențialele resurse din Marea Neagră. Suntem interesați sărealizăm interconectorii de gaz între România, Bulgaria și Grecia, pentru căreamintim cănavele de tip LNG (Gaz Natural Lichefiat) în prezent nu pot tranzita strâmtoarea Bosfor către Turcia, astfel căsoluția unui astfel de terminal în Grecia ar rezolva o mare problemăla nivel european. Aceste lucruri sunt foarte importante în contextul geopolitico strategic în care se aflăRomânia în prezent pentru a oferi o stabilitate energeticățării noastre în eventuala perspectivăde a renunța la șantajul altor producători de gaze, în special producători asiatici.„ Președintele Daraban a ținut săpunctualizeze importanța colaborării dintre CCIRO Italia și sistemul Camerelor de Comerț ale României.

Secretarul general, Andrea Amato a aprofundat condițiile actuale ale sectorului investițional român, precum și noile reforme și oportunitățile puse în aplicare de către cele douăguverne, român și italian, în favoarea dezvoltării afacerilor și sprijinirii creării unui mediu favorabil pentru atragerea investitorilor străini, insistând pe domenii ca de exemplu: sectorul agricol, sectorul energetic, sectorul tehnologic.

Secretarul de Stat al Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism, doamna Laura Anca Ionescu a precizat în deschiderea intervenției: „ÃŽmi exprim deplina satisfacție cu privire la dinamica ascendentăa relațiilor economice bilaterale dintre România și Italia, Italia fiind al doilea partener comercial al României, una dintre cele mai importante piețe de desfacere din Europa, poarta de intrare pe piața europeană„. Încontinuare doamna Anca Ionescu a prezentat măsurile concrete adoptate de către Guvernul României în vederea îmbunătățirii climatului de afaceri în România cu scopul de a atrage investitorii italieni și investitorii români din Italia spre economia românească, subliniind oportunitățile oferite de sectorul întreprinderilor mici și mijlocii din țara noastră, îndeosebi în acele domenii care sunt complementare celor douăeconomii, cum ar fi: menținerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit, măsurăcare a intrat în vigoare de la 1 iulie 2014, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale măsurăcare a intrat în vigoare la 01 octombrie 2014, eliminarea și comasarea unui număr de 92 de taxe și tarife parafiscale, modificarea Legii IMM, finalizarea Strategiei Guvernamentale pentru susținerea IMM-urilor și îmbunătățirea mediului de afaceri – ORIZONT 2020, finalizarea unor proiecte de acte normative, precum: legea privind investitorii individuali – business angels, legea privind incubatoarele de afaceri, legea privind Mediatorul de credite pentru IMM. Doamna Anca Ionescu a încheiat precizând: „Guvernul României își dorește o colaborare intensăcu CCIRO Italia, cu care ministerul nostru are încheiat și un memorandum de înțelegere, ne dorim cât mai multe astfel de acțiuni ca săputem face cunoscute măsurile adoptate pentru îmbunătățirea mediului de afaceri„.

Corneliu Ioan Dinu, vicepreședinte CCIRO Italia a scos în evidențăimportanța acestui proiect, care prin redarea încrederii oamenilor de afaceri români și italieni contribuie la combaterea efectelor negative ale crizei economice și nu numai.

Încadrul lucrărilor a intervenit și domnul Dan Docan, președinte al Asociației Române pentru Combaterea Contrafacerilor care a evidențiat gravitatea fenomenului contrafacerii mărfurilor nu doar la nivel european, ci la nivel mondial.

Mihai Barbuliceanu a scos în evidențăcontribuția importantăadusăde comunitatea românilor în Italia la Pib-ul României, dar și problemele cu care se confruntănu doar investitorii români din străinătate, dar și societatea civilă, asta mai ales din cauza neimplicării Statului Român în sprijinirea acestora.

Încadrul forumului au mai luat cuvântul Călin Matieș- președintele primei Federații Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, Carlo Capria, Fausto Capalbo- președinte Iceps (Istituto per la Cooperazione Economica Internazionale e i Problemi dello Sviluppo).

Tot cu ocazia Forumului a fost discutatăposibilitatea ca CCIRO Italia și primăria Câmpia Turzii săorganizeze unul dintre primele forumuri economice sub egida „Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească„

Înfinalul evenimentul toti cei prezenți au avut ocazie de a discuta în detaliu proiectul propus de CCIRO Italia.

Comments

comments

About the Author