Raportul MCV e gata! Cum vede Comisia EuropeanăRomânia

Posted on ian. 28 2015 - 12:10pm by petre

Raportul MCV care va fi publicat miercuri subliniazăprogresele înregistrate de România, criticăParlamentul pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari, considerănumirea noului șef al DIICOT un test și evidențiazăcorupția unor magistrați, au precizat pentru MEDIAFAX surse politice.
ite

Raportul MCV subliniazăfaptul căprogresele remarcate în precedentul raport, din ianuarie 2014, au fost continuate și căele trebuie consolidate, iar activitatea instituțiilor judiciare a crescut încrederea populației în sistemul judiciar, au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Raportul consemneazăactivitatea Curții Constituționale, subliniind, în schimb, faptul căunele decizii ale CC nu au fost respectate de către Parlament.

Înceea ce privește amenințările la adresa independenței justiției, conform surselor citate, documentul relevăcăatacurile, inclusiv din partea politicienilor, la adresa judecătorilor și procurorilor au rămas o problemă, dar numărul lor a scăzut fațăde anii precedenți.

Potrivit surselor citate, raportul menționeazăfaptul căurmeazăsăfie numit un nou șef la DIICOT, subliniind importanța unei proceduri de selecție transparente.

Aceleaăi surse au mai precizat căraportul MCV cuprinde referiri și la Avocatul Poporului și la neimplicarea acestuia în contestarea unor ordonanțe de urgențăla Curtea Constituțională. Totodată, evidențiazănumărul în creștere al cazurilor de corupție în rândul judecătorilor și procurorilor anchetate de DNA.

Pe lângăactivitatea DNA, raportul salutăși activitatea ANI, a ICCJ și a CSM.

Ca și precedentele rapoarte, documentul care va fi publicat miercuri noteazăfaptul căParlamentul nu a respectat toate deciziile ANI privind incompatibilitatea, existând cazuri când parlamentari declarați incompatibili nu au fost suspendați.

De asemenea, Parlamentul este criticat pentru faptul căa respins sau a tergiversat cereri ale DNA de ridicare a imunității unor parlamentari, iar criteriile acestor refuzuri nu sunt clare.

Corupția rămâne o problemămajorăîn România, dar documentul CE remarcănumărul în creștere al anchetelor și al condamnărilor în cazuri de corupție la nivel înalt.

Înschimb, CE are observații cu privire la rata micăde confiscare a averilor și de recuperare a daunelor în urma unor decizii finale ale instanțelor.

Pe de altăparte, documentul consemneazăcorupția din educație, în special pe cea legatăde examenele de bacalaureat, dar și pe cea din sistemul medical.

Documentul face referire și la problemele legate de licitațiile publice, inclusiv cele cu fonduri europene.

Aceleași surse au relatat căCE insistăpentru o procedurătransparentăîn cazul desemnării noului șef al DIICOT, precum și pentru revizuirea a modului în care se fac numirile pe posturile importante din sistemul de justiție.

O altărecomandare ar putea viza găsirea unei modalități privind aplicarea automatăde către Parlament a deciziilor instanțelor referitoare la parlamentari.

Aceleași surse au subliniat faptul căraportul de miercuri este mai bun decât cel din 2014 și mai bun decât cel al Bulgariei. Raportul de miercuri nu va fi ultimul, dar România ar putea scăpa în curând de monitorizare.

Rapoartele MCV pentru România și Bulgaria vor fi discutate, miercuri, în Colegiul comisarilor și vor fi publicate dupăîncheierea reuniunii Colegiului, la ora 12:00 (13:00, ora României).

Potrivit presei bulgare, Sofia a înregistrat progrese „limitate” în sistemul judiciar, care este supus unor influențe politice. Înplus, în Bulgaria s-au dat puține sentințe în cazuri de corupție și crimăorganizată.

Novinite noteazăcă”progresele au fost lente” în privința reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției și crimei organizate.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author