Rafila: Nu vreau să speriem lumea cu valul 7

Posted on aug. 1 2022 - 2:42pm by petre

Numărul cazurilor zilnice de Covid-19 sunt în ușoară scădere în România, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că la jumătatea lunii august vom intra într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri.

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că la jumătatea lunii august vom intra într-o fază de stabilizare a număului de cazuri de COVID-19, precizând că folosirea măştii de protecţie în mijloacele de transport în comun este esenţială pentru ţinerea sub control a pandemiei. Rafila a precizat că este posibil un val 7 al pandemiei la finalul anului.

 

Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă din toamnă, când încep cursurile în şcoli şi în facultăţi, să ne aşteptăm la un număr mai mare de cazuri de COVID.

„Cred că la jumătatea lui august vom intra într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri, dar, pe de altă parte, sigur, orice activitate, una care indică mai multă mobilitate, aglomeraţie în mijloace de transport în comun…

 

Depinde foarte mult, însă, dacă în septembrie, când începe şcoala, folosim masca, mai ales că se mai şi răcoreşte, în mijloacele de transport în comun. Eu cred în continuare că este elementul esenţial pentru ţinerea sub control a pandemiei”, a transmis ministrul Sănătăţii.

 

Când ar putea veni valul 7 al pandemiei coronavirus
El a mai fost întrebat dacă până în toamnă vede o încetinire a numărului de cazuri.

„Am spus că văd această încetinire a numărului de cazuri şi stabilizarea unor indicatori la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe şi nu aş vrea să facem speculaţii, dar toată lumea foloseşte sau menţionează posibilitatea existenţei unui nou val pandemic spre sfârşitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite şi mai uşor, devine dominantă.

Asta este ciclicitatea acestei infecţii, ne-am obişnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susţinută. Important este să nu avem cazuri grave şi să oferim asistenţă medicală ambulatorie şi acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a explicat Rafila.

Întrebat dacă este posibil să avem un val 7 la finalului anului, ministrul Sănătăţii a răspuns: „E posibil, dar nu vreau să speriem lumea, nu are niciun fel de rost. Trebuie să fim echilibraţi. Până la urmă, important este să nu avem victime”.

Comments

comments

About the Author