Radu Mazăre a fost reținut!

Posted on mart. 16 2015 - 9:47pm by petre

Primarul Radu Mazăre a fost reținut, luni seară, de procuroii anticorupție, într-un dosar deschis dupăce edilul a fost reclamat la DNA de Agenția Naționalăde Integritate (ANI). Primarul Constanței își va petrece noaptea în arest, procurorii urmând săceară, marți, la instanță, arestarea sa pentru 30 de zile.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe 24 de ore a primarului Radu Mazăre, pentru luare de mită(trei infracțiuni), abuz în serviciu, dacăfuncționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și conflict de interese (douăinfracțiuni), potrivit unui comunicat.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale fațăde omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altăcauză, cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a douăsocietăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmăcontrolatăde Mazăre, atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru căa asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. Înacelași timp, între firma respectivăși primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadăde 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Și în acest caz, noteazăprocurorii, mita a fost primităprin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivăși aceeași firmăcontrolatăde cei doi inculpați.

Din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislației aplicabile, imputabile lui Mazăre, referitoare la: impunerea condiției ca ofertanții săprezinte fizic dotarea minimalăde utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toatăperioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanța prin gestiune delegată, inexistența numărului minim de oferte care pânăîn luna februarie 2008 impuneau un minim de douăoferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim trei participanți, și tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumăde 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), sumăcare constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercialăbeneficiarăa contractului, mai spun procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 – 2013, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlatăde el și Strutinsky, în valoare totalăde peste 6 milioane de lei. Înperioada noiembrie 2008 – 2012, în aceeași calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanța și o societate comercialăla care era asociat Strutinsky, în valoare totalăde peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pazăa bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009 – 15 februarie 2012, etc.

Înambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky, aratăanchetatorii.

Mazăre și Strutinsky urmeazăa fi prezentați, la data de 17 martie 2015, ÃŽnaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivăpentru 30 de zile.

Radu Mazăre a venit luni la DNA, spunând căa fost chemat în cazul reclamației care i-a fost făcutăde ANI și Horia Georgescu, pentru incompatibilitate și căeste pregătit pentru orice.

„Astăzi am fost chemat în cazul reclamației pe care mi-au făcut-o ANI și Horia Georgescu, privind o incompatibilitate. Nu știu ce acuzații mi se vor aduce. A mai fost făcutăo reclamație similarăîn 2009, a fost anchetată, iar atunci procurorii au spus cătotul este în regulă. Acum, probabil pe aceeași reclamție, îmi vor fi aduse alte acuzații”, a spus Radu Mazăre, la intrarea în DNA.

Edilul a explicat căacest caz are legăturăcu faptul căTV Neptun și Ziarul Telegraf au câștigat anumite licitații la Primăria Constanța. Atât la postul de televiziune, cât și la publicația constănțeană, acționar este omul de afaceri Sorin Strutinsky. Legătura dintre Mazăre și Strutinsky este aceea căambii dețin acțiuni la Hotelul Flora, a adăugat primarul.

„La momentul respectiv, în 2009, cei de la ANI au considerat căeste conflict de interese, procurorii au cercetat și au spus cănu este, acum mi s-a făcut iar o reclamațiue pentru același motiv”, a mai spus primarul Constanței.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author