Proiect de lege! Toți bărbații care au între 18 și 60 de ani vor constitui rezerva generală militară, în caz de război – din țară și din Diaspora

Posted on mart. 7 2022 - 9:44pm by petre

Guvernul României pregăteşte un proiect de lege care va constitui baza legală pentru instaurarea așa numitei situații de criză în România, în contextul conflictului din Ucraina. Una dintre prevederile draftului consultat de Libertatea este aceea că rezerva generală militară, în caz de război, va fi formată din toți bărbații care au între 18 și 60 de ani, iar voluntarii care nu au stagiul militar satisfăcut trebuie mai întâi să treacă printr-un proces de instrucție. Inclusiv studenții vor putea fi recrutați.

„În contextul generat de dinamica îngrijorătoare a situației de securitate pe flancul estic al NATO, interesul public general reclamă adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională să intervină prompt”, se arată în motivarea din documentul în care se propune completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale.

Prevederile actuale ale Legii 446/2006 reglementează doar procedura prin care cetățenii încorporabili sunt recrutați, iar noul proiect de lege adaugă faptul că „serviciul militar se îndeplinește și în calitate de student”. Astfel, conform proiectului, pot participa la apărare și următoarele categorii: elev, student, militar, student de poliție.

Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, în sensul prezentei legi, sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani.

O altă prevedere a proiectului este că „pe timp de pace, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”.

Totodată, proiectul care are 24 de pagini prevede că românii, bărbați sau femei, care au îndeplinit serviciul militar sau sunt în rezervă, sau „au avut calitatea de polițist sau polițist de penitenciare, sunt luați în rezervă ca rezerviști”.

 

În draftul consultat de Libertatea se mai prevede că rezerva de mobilizare este formată din două componente, rezerva operațională și rezerva generală, aceasta din urmă fiind cuprinsă „din toți cetățenii români bărbați, cu vârsta între 18 și 60 de ani, care nu sunt cuprinși în rezerva operațională”, pentru stare de asediu, de mobilizare sau de război.

Proiectul de lege, care a fost elaborat de ministrul Apărării Vasile Dîncu și de ministrul de Interne Lucian Bode, este în procesul de avizare și nu va intra în vigoare după adoptarea de către Guvern, ci după ce va trece și de votul Parlamentului.

Printre semnatarii proiectului de lege se mai numără vicepremierul Sorin Grindeanu, șeful SRI, Eduard Hellvig, șeful SPP, Lucian Pahonțu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Comments

comments

About the Author