Programul Rabla pe 2014 ar putea aduce unele noutăți, printre care înscrierea cetățenilor direct la dealer și eliminarea colectorilor, precum și acceptarea mașinilor mai vechi de 8 ani, urmând săfie distribuite 20.000 de tichete de câte 6.500 de lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.
ÃŽncepând de miercuri, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) împreunăcu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național, cunoscut ca „Rabla”.
Potrivit proiectului, în 2014 vor fi disponibile 20.000 de tichete în valoare de 6.500 de lei, bugetul alocat programului fiind de 140 de milioane de lei.
Înprogram vor intra și autovehicule cu o vechime mai mare sau egalăcu 8 ani, fațăde 10 ani ca pânăacum.
Pentru prima dată, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând săfie distribuite electronic, în sistemul informatic al AFM, dealerilor validați în program, și nu colectorilor ca pânăîn prezent. Persoanele fizice se vor înscrie în program direct la dealer și vor merge ulterior săîși caseze mașina la un colector validat. Ei vor trebui apoi săprezinte dealerului dovada casării pentru a cumpăra mașina aleasăcu reducere.
Nu este însăobligatoriu ca persoana care își caseazămașina săși cumpere una nouă, de reducere putând beneficia și altcineva.
Ca și anul trecut, pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângăprima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei pentru: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor genereazăo cantitate de emisii de CO2 mai micăde 100g/km sau achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și ÃŽnmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). La nivelul fiecărui județ, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparținând producătorilor/dealerilor validați și situate în respectiva unitate teritorială.
Pentru persoanele fizice, sesiunea de finanțare va fi organizată, potrivit proiectului, în patru etape, fiecare etapăavând o duratăde câte 60 zile.
Înprima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidențele DRPCIV. Îna doua etapă, tichetele aferente fiecărui județ rămase neutilizate, precum și cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparținând producătorilor validați din respectiva unitate teritorială. Îna treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validați din județul respectiv. Înaceastăetapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligația de a informa, în prealabil, AFM. Înultima etapă, tichetele rămase se vor împărti în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validați care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.
Încazul în care la sfârșitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.
Proiectul de Ghid de finanțare pentru programul Rabla 2014 este în dezbatere publicăpe site-urile MMSC și AFM timp de 10 zile.
Calendarul programului Rabla din acest an va fi comunicat ulterior pe site-urile MMSC și AFM.
Programul Rabla este un program guvernamental susținut din fonduri alocate de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Scopul acestuia este eliminarea din trafic a autovehiculelor vechi și înlocuirea lor cu altele noi, mai puțin poluante.