Prima ediție a Timișoara Art Encounters

Posted on mai 29 2015 - 7:17am by petre

Timișoara va găzdui în octombrie 2015 prima ediție a bienalei Timișoara Art Encounters, un punct de întâlnire pentru întreaga scenăartisticădin România. Scopul Art Encounters este acela de a crea la fiecare doi ani un dialog viu între artiști, curatori și publicul general despre dezvoltarea artei și despre locul și evoluția artei românești contemporane în contextul internațional. Având sprijinul mediului artistic, dar și al unor importante instituții naționale și locale, Art Encounters va fi cea mai amplămanifestare de artăcontemporanăla nivel național.

Evenimentul se va bucura de implicarea curatorilor de talie internaționalăNathalie Hoyos și Rainald Schumacher. Sub tema curatorialăAparențăși esență, ediția din acest an va avea în centrul său istoria și evoluția a cinci decenii de artăcontemporanăromânească, din 1960 pânăîn prezent.

 

“Vom avea în vedere artiști care trăiesc atât în România, cât și înafara granițelor ei, dar deopotrivăconectați la cultura romînă, prin locul nașterii, prin limbăsau prin sublinierea anumitor referințe artistice specifice spațiului românesc. Ne-am propus o abordare de tip ‘arheologic’ asupra scenei artistice românești și am încercat să-i surprindem esența pe care săo scoatem la suprafațăși săo facem cât mai vizibilă. Prin tema aleasă, nu dorim săevidențiem un specific național, ci căutăm, mai degrabă, diferențe și nuanțe individuale, ca părți ale unui discurs global„.

Pe lângăcele peste 15 expoziții organizate în muzee, clădiri și spații publice, galerii, Art Encounters va include un program de rezidență, prin care tineri artiști și curatori vor fi invitați sălocuiascăîn oraș, timp în care vor crea lucrări sau, respectiv, vor cerceta practicile artistice din Timișoara anilor ’60-’90. Lucrările realizate în timpul rezidenței lor vor fi expuse în cadrul evenimentului. De asemenea, prin implicarea Ordinului Arhitecților din Romania, filiala Timiș, Art Encounters va prezenta și o perspectivăarhitecturalăîn tandem cu proiectele artistice.

Programul  Art Encounters va cuprinde și numeroase ocazii de dialog între publicul larg, artiști, curatori, critici de artă, menite săapropie timișorenii de fenomenul artei contemporane. Timișorenii vor avea, astfel, ocazia săurmăreascăprelegerile unor artiști români consacrați, precum Mircea Cantor, Adrian Ghenie sau Dan Perjovschi, dar și ale unor importanți curatori, reprezentanți ai unora dintre cele mai relevante instituții de artăcontemporanădin lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de ArtăModernădin New York.
“Din 3 și pânăîn 31 octombrie, timp de patru săptămâni, orașul se va transforma într-o veritabilăgalerie ce va reuni diferite locații pentru a experimenta arta contemporană. Evenimentul este inedit pentru Timișoara, atât prin componenta expozițională, continuând astfel o tradiție ce-și are rădăcinile la începutul anilor ’90, cât și prin cea educațională, prin care se va facilita înțelegerea artei contemporane de către publicul larg„, declarăOvidiu Șandor, inițiatorul proiectului. The omelet Manifesto[9'5''-2015] (3) (721x481)
„Timișoara are șansa de a fi gazda celui mai amplu eveniment destinat artei contemporane în România. Orașul se va transforma într-un imens spațiu expozițional ce va include repere ca Muzeul de ArtăTimișoara, Galeria Helios, Halele Timco, City Business Centre, Mansarda Universității de Vest, Galeriile Calina, Jecza și Calpe, Cazarma U, dar și principalele piețe din oraș„, concluzioneazăDan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
Timișoara Art Encounters este prefațatăde expoziția RE-VEDERE, care se va desfășura în perioada 29 mai – 17 iunie la Casa Artelor / Galeria Pygmalion din Timișoara. “RE-VEDERE este o expoziție-semnal pentru întreagul eveniment din octombrie și își propune săreaducăîn memoria publicului timișorean practicile artistice și seria de festivaluri organizate la începutul anilor ’90 în Timișoara„, precizeazăSorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru CulturăTimiș. La vernisajul expoziției, ce va avea loc joi, 28 mai, ora 18,00, la Galeria Pygmalion, vor participa și cei doi curatori, Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher, prilej pentru o primăîntâlnire a mediului artistic și a publicului timișorean cu aceștia.
Evenimentul va fi organizat de Fundația Art Encounters, în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara și cu Direcția Județeanăpentru CulturăTimiș, în parteneriat cu Asociația Timișoara CapitalăCulturală, Muzeul Național de ArtăContemporanădin București, Muzeul de Artădin Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Primăria Municipiului Arad,  Institutul Cultural Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Galeria Calina, Galeria Jecza, Galeria Calpe, Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Triade.

Despre curatori

În2014, Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher au dezvoltat un program video pentru expoziția Manifesta 10 care a avut loc în Sankt-Petersburg. Selecția celor doi a fost prima aplecare majorăasupra filmului și video-artei contemporane, din 1960 pânăîn prezent, dezvoltate atât în Vest, cât și în Est. Simțul fragil al speranței, expoziție ce a avut loc în Berlin sub coordonarea celor doi, a căutat săidentifice aspecte ale artei contemporane din Europa de Est și de Sud-Est.

Despre Fundația Art Encounters

Fundația Art Encounters este o instituție culturalăindependentă, înființatăîn 2015 de către Ovidiu Șandor, colecționar implicat activ în scena de artăcontemporanădin România, membru al Comitetul de achiziții de artăest-europeanăși rusăa Muzeului Tate Modern, Londra.
Proiectele fundației au în prim-plan susținerea artei contemporane din România, programele demarate de Fundația Art Encounters urmărind săconsolideze poziția scenei de artăla nivel național și internațional, sprijinind și încurajând arta, promovând producția artisticăcontemporană, încurajând diverse practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziții, publicarea de cărți și albume de artăcontemporană, dar și susținerea instituțiilor de artăși cultură.

Comments

comments

About the Author