Prima amendă pentru mască pe stradă anulată de instanța după decizia CCR

Posted on feb. 23 2022 - 1:08pm by petre

Judecătoria Sectorului 1 a anulat, pentru prima oară după decizia CCR, o amendă acordată pentru nepurtarea măștii de protecție.

Amenda era în valoare de 500 de lei şi a fost primită de un bărbat care ar fi stat pe o bancă în zona Gării de Nord fără să aibă mască de protecţie, scrie adevarul.ro.

 

„Admite plângerea contravenţională. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria S nr. 0010096 din data de 21.04.2021. Exonerează petentul de la de la plata amenzii aplicate, în cuantum de 500 lei”, se arată în motivarea de pe portalul de judecată.

Decizia nu este definitivă. „Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Judecătoria Sectorului 1 București. Pronunțată astăzi, 18.02.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în hotărârea instanței.

 

CCR a anulat OUG, după ce doi studenţi au contestat constituţionalitatea ei
CCR a decis, săptămâna trecută, că purtarea măștii în spațiile publice este neconstituțională, din motive de procedură la adoptarea Ordonanţei de Urgenţă. OUG a fost contestată de doi studenţi care s-au revoltat si au acţionat după ce au fost amendaţi pe stradă.

Judecătorii CCR au stabilit că Guvernul României nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măştii în exterior, şi astfel legea este neconstituţională. OUG 192/2020 este abolită imediat, ci rămâne în vigoare până la publicarea în Monitorul Oficial a motivării CCR, o procedură care poate dura până la 30 de zile. Guvernul a transmis, marţi, după decizia CCR referitoare la portul măştii în spaţiile deschise, că se aşteaptă motivarea hotărârii şi se vor lua măsuri în funcţie de aceasta.

Comments

comments

About the Author