Președinta Ungariei s-a fotografiat în România cu o bormă kilometrică vopsită cu tricolorul maghiar și trimite „săgeți” către autoritățile românești

Posted on mai 22 2022 - 5:55pm by petre

Președinta Ungariei, Katalin Novak, s-a pozat cu borna vopsită în tricolorul Ungariei de pe Piatra Secuiului, în județul Alba.

Șefa statului maghiar a trimis și câteva ”săgeți” către MAE, spunând că nu va abandona niciodată ungurii din Transilvania.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, s-a pozat cu borna vopsită în culorile Ungariei de pe masivul Piatra Secuiului, în județul Alba, prezentând și o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1.130 de metri.

Într-un mesaj transmis de agenția de presă Hirado, șefa statului maghiar îi dă și o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancționase o declarație anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”.

 

„Potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat”, a reacționat atunci MAE, printr-un comunicat.

 

Acum, Katalin Novak a declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”, potrivit sursei citate.

După ce a urcat sâmbătă pe Piatra Secuiului, președinta Ungariei a postat pe pagina sa Facebook poze cu ea pe muntele din Alba, însoțite de o scurtă descriere, în limba maghiară: ”Ajungând în vârf. Székelykő, 1130 de metri. M-a simțit bine să fac drumeții după sărbătoarea comună”.

Borna de pe Piatra Secuiului face de mai mulți ani subiectul unor dispute între români și maghiari, fiind colorată periodic fie în culorile României, fie în cele ale Ungariei.

Președinta Ungariei se află într-o vizită privată în România, la un eveniment cultural din Alba Iulia. Atât Katalin Novak, cât și agenția de presă Hirado, nu au precizat în nicio relatare din aceste zile faptul că șefa statului ungar se află în România, ci în Transilvania.

surse: ProTV

foto: Katalin Novak/Facebook

 

 

Comments

comments

About the Author