Premiile Oscar 2017 – lista laureaților VIDEO

Posted on Feb 27 2017 - 2:46pm by petre

A 89-a ediţie a premiilor Oscar, ce a avut loc în noaptea de duminică spre luni, a fost marcată de o răsturnare de situaţie: marele favorit – La La Land – a fost învins de micuțul film independent Moonlight! Drama despre maturizare a unui băiat de culoare din Miami a fost declarată „Cel mai bun film”, dovedind cât de dornic este Hollywood-ul să-și afișeze imaginea de corectitudine politică, „șifonată” în trecut de campanii precum #OscarSoWhite. Muzicalul La La Land a luat, până la finalul galei, cinci trofee din cele 14 nominalizări.

Mai mult, am văzut live cum funcţionează autosugestia. Când toţi considerau drept câştigător, la categoria „Cel mai bun film”, muzicalul La La Land, prezentatorul premiului anunţă la „Best Picture” chiar La La Land, însă câştigătorul era Moonlight. Nu e o glumă, Warren Beatty și Faye Dunaway au citit La La Land, echipa filmului a venit pe scenă, a ținut discursuri, după care Jimmy Kimmel a urcat pe scenă, corectând anunțul și spunând că a câștigat Moonlight…

„Nu am încercat să fiu amuzant”, a declarat Warren Beatty, „ci mi s-a înmânat plicul anteriorului câștigător – cel al Emmei Stone pentru La La Land”…

Începutul Celei de-a 89-a ediţie a premiilor Oscar a stat sub semnul „mişcării anti-Trump” îmbrăţişată de întreaga cinematografie americană, ce s-a declarat astfel, printr-una dintre cele mai sonore voci ale sale – actriţa Meryl Streep, în discursul de acceptare a premiului pentru întreaga carieră de la Globurile de Aur. De la fundiţele roşii şi albastre purtate de actorii prezenţi la ceremonie – ca semn al susţinerii unei organizaţii ce militează pentru drepturile şi libertăţile civile în Statele Unite – la „încurcătura” de pe finalul show-ului, ce a mutat statuetele din braţele echipei filmului La La Land în cele ale realizatorilor lui Moonlight, a fost o seară în care au fost răzbunaţi toţi anii trecuţi în care actorii şi realizatorii de film de culoare abia dacă au fost băgaţi în seamă de Academie.

Barry Jenkins, regizorul lui Moonlight, a luat şi premiul pentru Cel mai bun scenariu adaptat, Mahershala Ali a luat Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar, iar Viola Davis pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Emma Stone a învins-o pe favorita Natalie Portman la categoria Cea mai bună actriţă, însă – cu toate acestea – La La Land a reuşit să fructifice doar 5 din cele 14 nominalizări. A bifat, cum era de aşteptat, cateogoriile muzicale (Cea mai bună coloană sonoră şi Cel mai bun cântec original), însă, în rest, i-au fost recunoscute doar meritele pentru Imagine şi Regie (Damien Chazelle).

Manchester by the Sea nu a plecat acasă doar cu premiul lui Casey Affleck, cel pentru rol principal (unde pierduse din teren în favoarea lui Denzel Washington, cel puțin în viziunea experților în predicții Oscar), ci şi cu statueta pentru Cel mai bun scenariu original. Restul premiilor a fost împărţit, parcă, în mod echitabil, astfel încât mai toate peliculele nominalizate s-au ales cu câte un premiu.

Prestaţia lui Jimmy Kimmel a fost una reuşită, iar glumele sale nu s-au remarcat la capitolul sarcasm ori critică la adresa preşedintelui Trump, deşi nu au lipsit deloc referinţele la persoana sa. Un element de „conflict” s-a încercat prin anunţarea, încă dinaintea începerii ceremoniei, a unei rivalităţi între Kimmel şi Matt Damon, ce s-a tradus printr-un gest dubios din partea lui Damon în timpul spectacolului. Actorul i-a pus piedică lui Kimmel pe când acesta se îndrepta dinspre sală spre scenă, o farsă ce a strânit hohote aprinse de râs în sală datorită infantilităţii sale. Nu a existat însă nicio reacţie din partea lui Kimmel, deşi s-a părut că scena a fost una spontană.

În mare parte, a fost o ediţie reuşită şi surprinzătoare. Piesa de rezistenţă a serii, la capitolul „scenariu al unui show de Oscar”, a fost introducerea în sală a unui grup de turişti prin Cetatea Filmului, care nu aveau habar că vor ajunge, în direct, în sala Dolby a teatrului unde se înmânau premiile. Reacţiile lor autentice de uimire au creat una dintre cele mai captivante scene ale serii – cea în care fanii şi starurile se întâlnesc în „cetate”, într-un cadru aproape intim, în care poţi atinge, îmbrăţişa şi fotografia actorii favoriţi. Jennifer Aniston a rămas fără ochelarii de soare, în vreme ce Denzel Washington s-a văzut nevoit să rostească replica de căsătorie pentru un cuplu de culoare ce a mărturisit că se pregăteşte de nuntă.

Surpriza serii a venit exact la finalul galei, atunci când Warren Beatty a citit, alături de partenera sa de scenă, Faye Dunnaway, câştigătorul serii. Deja urcaţi pe scenă, realizatorii lui La La Land au fost nevoiți să înmâneze trofeele echipei filmului Moonlight, ai cărei membri au urcat pe scenă vizibil emoţionaţi.
Lista câştigătorilor şi a nominalizaților

Cel mai bun film:

Moonlight

La La Land
Manchester by the Sea
Arrival
Lion
Hacksaw Ridge
Hidden Figures
Fences
Hell or High Water

Cel mai bun actor secundar:
Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Hell or High Water
Lucas Hedges, Manchester by the Sea
Dev Patel, Lion
Michael Shannon, Nocturnal Animals

Cea mai bună imagine:

La La Land

Arrival
Lion
Moonlight
Silence

Cel mai bun actor principal:
Casey Affleck, Manchester by the Sea

Denzel Washington, Fences
Ryan Gosling, La La Land
Viggo Mortensen, Captain Fantastic
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge

Cel mai bun mixaj de sunet

Hacksaw Ridge

Arrival
Deepwater Horizon
La La Land
Sully

Cel mai bun montaj de sunet
Arrival

Deepwater Horizon
Hacksaw Ridge
La La Land
Sully

Cele mai bune efecte vizuale

The Jungle Book

Deepwater Horizon
Doctor Strange
Kubo and the Two Strings
Rogue One: A Star Wars Story

Cel mai bun documentar de lungmetraj

OJ: Made in America

Fire at Sea
I am Not Your Negro
Life Animated
13th

Cel mai bun machiaj/coafură

Suicide Squad

A Man Called Ove

Star Trek Beyond

Cele mai bune costume
Fantastic Beasts and Where to Find Them

Allied
Florence Foster Jenkins
Jackie
La La Land

Cel mai bun scenariu adaptat
Moonlight

Lion
Arrival
Fences
Hidden Figures

Cea mai bună actriță principală
Emma Stone, La La Land

Natalie Portman, Jackie
Amy Adams, Arrival
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins
Isabelle Huppert, Elle

Cea mai bună actriță secundară
Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester By The Sea

Cel mai bun regizor

Damien Chazelle, La La Land

Denis Villeneuve, Arrival
Mel Gibson, Hacksaw Ridge
Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea
Barry Jenkins, Moonlight

Cel mai bun scenariu original

Manchester by the Sea

Hell or High Water
La La Land
The Lobster
20th Century Women

Cel mai bun montaj

Hacksaw Ridge

Arrival
Hell or High Water
La La Land
Moonlight

Cel mai bun film străin

The Salesman

Land of Mine
A Man Called Ove
Tanna
Toni Erdmann

Cel mai bun cântec original

City Of Stars, La La Land

Audition (The Fools Who Dream), La La Land
Can’t Stop The Feeling, Trolls
The Empty Chair, Jim: The James Foley Story
How Far I’ll Go, Moana

Cea mai bună coloană sonoră

La La Land

Jackie
Lion
Moonlight
Passengers

Cea mai bună scenografie

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Arrival
Hail, Caesar!
La La Land
Passengers

Cel mai bun film de animație

Zootopia

Kubo and the Two Strings
Moana
My Life as a Zucchini
The Red Turtle
Cel mai bun scurtmetraj

Sing

Ennemis intérieurs
La femme et le TGV
Silent Nights
Timecode

Cel mai bun scurtmetraj de animație

Piper

Blind Vaysha
Borrowed Time
Pear Cider and Cigarettes
Pearl
Cel mai bun scurtmetraj documentar

The White Helmets

Extremis
4.1 Miles
Joe’s Violin
Watani: My Homeland

sursa: Cinemagia

Comments

comments

About the Author