Ponta avertizeazăcăpreședintele ar putea fi suspendat

Posted on mai 11 2014 - 8:27pm by petre

Liderul PSD, Victor Ponta, a reiterat faptul căva fi declanșatăprocedura de suspendare a președintelui Traian Băsescu dacăCC decide cănu poate face campanie electorală, dar acesta continuăastfel de acțiuni, adăugând că, de data aceasta, niciun partener european nu îl va mai apăra pe Băsescu.

„DacăCurtea Constituționalăva decide, pe 21, ceea ce sincer cred căar fi de bun simț și constituțional, și anume căpreședintele României nu are voie săparticipe activ în campanie electorală, iar dupăaceastădecizie Traian Băsescu continuăsăfacăcampanie electorală, a doua zi – eu vorbesc ca lider PSD – evident căvom depune cererea de suspendare. Dacănu respectădecizia Curții, nu doar căvom declanșa procedura de suspendare, dar văgarantez că, de data asta, niciun partener european – mărog, o săfie niște intelectuali de-ai domnului Băsescu care sățipe – dar nu-l va apăra absolut nimeni „, a spus Ponta la Antena 3.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, răspunzând unei întrebări, cănu va declanșa o nouăprocedurăde suspendare a președintelui în cazul în care Curtea Constituționalăva decide căTraian Băsescu a încălcat Constituția purtând un tricou cu sigla PMP.

ÃŽntrebat dacăva fi declanșatăo nouăproceduri de suspendare a președintelui dacăCurtea Constituționalăva decide căacesta a încălcat Constituția, Victor Ponta a spus cănu, afirmând cănu se antepronunță, dar cădacăCC va decide căpreședintele nu are voie săse implice în campania electorală, atunci șeful statului va trebui sărespecte aceastădecizie.

Marți seara, premierul Ponta a afirmat însăcăParlamentul nu are altăsancțiune de aplicat decât suspendarea în cazul în care Curtea Constituționalădecide căpreședintele Traian Băsescu nu poate face campanie, dar acesta continuăacțiunile cu caracter electoral de la acea decizie.

ÃŽntrebat atunci dacăBăsescu va fi suspendat în cazul în care judecătorii CC stabilesc căpreședintele nu trebuie săfacăcampanie, iar acesta continuăacțiunile electorale de la data la care Curtea se pronunță, Ponta a răspuns căda.

„Categoric da. Cum adică? DacăîncalcăConstituția și dacăavem o decizie a Curții în acest sens, nu existăo altăcale de sancțiune decât cea prevăzutăde Constituție: suspendarea. Decizia aparține Parlamentului, nu Guvernului și nu unui partid. Nu pot săvorbesc în numele Parlamentului”, a spus Ponta.

El a spus însăcă, din punctul de vedere al PSD, președintele trebuie sancționat în acest caz conform Constituției, și anume prin suspendare.

Guvernul a sesizat Curtea Constituționalăîn legăturăcu implicarea președintelui Traian Băsescu în campania electorală.

Premierul Victor Ponta aratăîn sesizarea transmisăCurții Constituționale căpreședintele Traian Băsescu, în repetate rânduri, cu ocazia unor evenimente publice, și-a manifestat susținerea pentru un anumit partid politic, atitudinea șefului statului concretizându-se atât prin nominalizarea directăa partidului politic pe care îl va vota, cât și prin popularizarea activăa însemnelor electorale ale acestei formațiuni politice, respectiv Partidul Mișcarea Populară.

Președintele Traian Băsescu a declarat, la Gândul Live, căîn mod categoric nu a încălcat legea fundamentalăși a făcut referire la avizul Curții din 2007, care spune că”președintele nu vine din nori”.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author